A- A+
Eurobank: Δεύτερος γύρος περικοπών στα προθεσμιακά επιτόκια - Στο 0,20% η «οροφή»

Σε δεύτερο μικρότερης έκτασης γύρο περικοπών στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεών της προχώρησε στις 7 Ιουλίου η Eurobank.

Πρόκειται για τη δεύτερη δόση μειώσεων στα επιτόκια της συγκεκριμένης κατηγορίας από τις αρχές Ιουνίου.

Αυτή τη φορά πάντως οι περικοπές στα επιτόκια αφορούσαν 2 - 3 προγράμματα της τράπεζας και κατά βάση τις υψηλότερες κλίμακες ποσών.

Μετά από αυτές τις αλλαγές, η μέγιστη δυνατή απόδοση που μπορεί να πετύχει κάποιος στους λογαριασμούς προθεσμίας της Eurobank, έπεσε από το 0,25% στο 0,20%.

Πάντως, η Eurobank δεν πείραξε καθόλου την ανταμοιβή σε είδος, σε όσα προϊόντα είναι συνδεδεμένα με το πρόγραμμα επιβράβευσης Επιστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι και η Τράπεζα Πειραιώς μετά τον πρώτο γύρο μειώσεις στα προθεσμιακά επιτόκια, προέβη και εκείνη σε δεύτερη μικρότερης κλίμακας αναπροσαρμογή, λίγες ημέρες αργότερα.

Η πορεία των επιτοκίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων το Μάιο διαμορφώθηκαν στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως και 1 έτος: 0,28% σταθερό
  • Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας πάνω από 1 έως και 2 έτη: 0,24% από 0,25% τον Απρίλιο

Για προϊόντα διάρκειας πάνω από 12 μήνες και έως 2 χρόνια τα επιτόκια είναι ακόμη πιο χαμηλά (0,25%), στοιχείο που δείχνει ότι έρχονται και νέες μειώσεις στις αποδόσεις.

Σημειώνεται ότι πριν από 1 χρόνο τα ίδια αντίστοιχα επιτόκια διαμορφώνονταν σε 0,60%. Δηλαδή μέσα σε σύντομο χρονικο διάστημα μειώθηκαν κατά 50%.

Ακόμη πιο ...ανώμαλη είναι η προσγείωση των επιτοκίων προς επιχειρήσεις, που πάντα λόγω των υψηλότερων καταθέσεων, αλλά και της διευρυμένης σχέσης με τις τράπεζες, απολάμβαναν υψηλότερες αποδόσεις.

Μεγάλες εκροές

Με τα σημερινά δεδομένα η μέση απόδοση είναι πιθανό να έχει πέσει χαμηλότερα ακόμη και από το 0,15%, όταν πριν από περίπου 2 χρόνια ξεπερνούσε το 0,60%.

Ως αποτέλεσμα, καταγράφονται σημαντικές εκροές στην κατηγορία.

Τον περασμένο Μάιο, μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας υποχώρησαν στα 41,07 δισ. ευρώ, με τις καθαρές εκροές από το υψηλό των 45 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019, να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Κι ενώ τους προηγούμενους μήνες, πριν την κρίση του κορωνοϊού υπήρξε στροφή των αποταμιευτών σε άλλες μορφές επένδυσης, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια, δεν συμβαίνει το ίδιο και σήμερα.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται στροφή των καταθετών σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι), τα επιτόκια των οποίων είναι σαφώς χαμηλότερα.

Είναι χαρακτηρισιτκό ότι μέσα σε 8 μήνες η άνοδος των υπολοίπων της κατηγορίας ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ.