A- A+
Έτσι θα σώσετε τις καταθέσεις σας από κυβερνο-επιθέσεις τον καιρό της πανδημίας

Ταυτόχρονα με την αύξηση των συνδρομητών e-banking και των online συναλλαγών, άνοδο σημειώνουν και τα περιστατικά απάτης μέσω κυβερνοεπιθέσεων.

Μπορεί τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών να σας προστατεύουν από τις επιθέσεις αυτές, χρειάζεται όμως και η δική σας προσοχή, από την οποία τελικά εξαρτάται εάν θα πέσετε θύμα e-ληστείας.

Κι αυτό διότι μόνο αν εσείς κάνετε λάθος όταν πχ. λαμβάνετε ένα e-mail ή απαντάτε σε τηλεφωνική κλήση αγνώστου, δίνετε στους δράστες τα ...κλειδιά των λογαριασμών σας.

Πώς δουλεύουν οι απατεώνες

Κατ΄ αρχήν για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στο e-banking σας θα πρέπει να υποκλέψει τα στοιχεία εισόδου στην υπηρεσία.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- Να αποκαλύψετε οι ίδιοι τα στοιχεία αυτά μέσω απατηλών ιστοσελίδων, e-mail ή τηλεφώνου

- Να εγκαταστήσετε εν αγνοία σας πρόγραμμα παρακολούθησης του υπολογιστή σας

Πχ. κάποια e-mails σας ζητούν να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στην τράπεζα και σας προτείνουν να μεταβείτε στις υπηρεσίες πατώντας πάνω σε συγκεκριμένα links.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, παρ΄ ότι οι ιστοσελίδες αυτές προσομοιάζουν με τις αντίστοιχες των τραπεζών, είναι ψεύτικες και ό,τι πληκτρολογείτε εκεί, αποκαλύπτεται στους δράστες.

Ή μπορεί σε e-mail να περιέχεται πρόγραμμα παρακολούθησης του υπολογιστή σας και να το εγκαταστήσετε εν αγνοία σας.

Εναλλακτικά, μπορεί να σας καλέσει κάποιος, υποτίθεται από εταιρεία πληροφορικής, να σας ζητήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας και να κάνει αυτός την εγκατάσταση του προγράμματος παρακολούθησης.

ADVERTISEMENT

Το δεύτερο βήμα για την e-ληστεία

Αυτό ωστόσο είναι το πρώτο βήμα των δραστών, μέσω του οποίου υποκλέπτουν τα στοιχεία εισόδου στο e-banking.

Για να γίνει η e-ληστεία είναι απαραίτητο οι δράστες να λάβουν και τους κωδικούς extra PIN ή να ελέγχξουν τις υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών που σας στέλνει η τράπεζα στo mobile banking.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- Να αποκαλύψετε εσείς στους δράστες τους συγκεκριμένους κωδικούς ή να δώσετε εσείς τη συγκατάθεση μέσω του mobile banking για την εκτέλεση συναλλαγών

- Να σας υποκλέψουν εκτός από τα στοιχεία του e-banking και την κάρτα SIM του κινητού τηλεφώνου που είναι δηλωμένο στην τράπεζα.

Η απάτηση με τις κάρτες SIM

Χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα, μεταβαίνουν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εκδίδουν νέα κάρτα sim, στον τηλεφωνικό αριθμό του θύματος, επικαλούμενοι πχ. απώλειά της.

Αν καταφέρουν να πάρουν τη SIM και να την ενεργοποιήσουν, αποκτούν πρόσβαση πέραν από τα στοιχεία εισόδου στο e-banking του θύματος και στο κινητό του, λαμβάνοντας τα SMS με τους κωδικούς μίας χρήσης.

Και πλέον έχουν τα πάντα στην κατοχή τους για να μεταφέρουν χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς.

ADVERTISEMENT

Πώς να προστατευτείτε

Η πρώτη σοβαρή ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά είναι η μη λειτουργία του κινητού σας. Αν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας.

Μερικές φορές μπορεί να χάσετε σήμα λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, εάν χάσετε την υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.

Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.

ADVERTISEMENT

Τα μην...

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπάρχουν κάποιες ενέργειες που δεν πρέπει να κάνετε. Συγκεκριμένα:

- Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρημένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

- Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα καθώς οι δράστες συχνά προσποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

- Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών.

Επιβεβαιώνετε ότι έχετε επισκεφθεί το επίσημο site της Τράπεζάς σας και θυμηθείτε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα σας ζητήσουν τους κωδικούς σας.

- Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών. Εγκαταστήστε και έχετε πάντα ενημερωμένο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.

- Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.

- Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την Τράπεζά σας.