A- A+
Αποκλεισμένοι από τα e-shops όσοι δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο - Οι νέες δικλείδες ασφαλείας

Αποκλεισμένοι από τα e-shops είναι πλέον οι κάτοχοι καρτών, εφόσον δεν έχουν ενεργοποιήσει τις δικλείδες ασφαλείας που ορίζει η νέα νομοθεσία σχετικά με τις ηλελτρονικές αγορές.

Κι αυτό διότι από τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η «ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη» .

Η σχετική διαδικασία είναι απαραίτητη όταν ένας καταναλωτής διενεργεί συναλλαγή πληρωμής με κάρτα σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου.

ΤΙ χρειάζεται πλέον για online αγορές

Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ δεν αποδέχονται πλέον και απορρίπτουν συναλλαγές που δεν ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις ασφάλειας.

Οι μη αποδεκτές συναλλαγές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη προσαρμογής της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου ή/και στη μη έγκαιρη υιοθέτηση από τους κατόχους των καρτών πληρωμής των οδηγιών της τράπεζας συνεργασίας τους.

Απαραίτητη είναι πλέον η η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη, δηλαδή η διαδικασία ελέγχου της ταυτότητας του κατόχου της κάρτας πληρωμών με τη χρήση δυο (2) ή περισσότερων στοιχείων που αφορούν:

- Γνώση (κάτι που μόνο ο χρήστης γνωρίζει), όπως ένα μυστικό κωδικό ή την απάντηση σε μία ερώτηση που μπορεί να απομνημονευθεί

- Κατοχή (κάτι που μόνο ο χρήστης κατέχει), όπως κατοχή ενός SMS OTP που έλαβε ή το κινητό του τηλέφωνο, και

- Κάποιο μοναδικό φυσικό (εγγενές) χαρακτηριστικό του, όπως το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Τα στοιχεία αυτά απαιτείται αφενός να είναι ανεξάρτητα, με την έννοια ότι η παραβίαση του ενός δεν θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των υπολοίπων, και αφετέρου να είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύεται η εμπιστευτικότητα των δεδομένων ταυτοποίησης.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένας τρόπος ισχυρής ταυτοποίηση προϋποθέτει το συνδυασμό δύο εκ των ακολούθων:

- Κωδικός μιας χρήσης (ΟΤΡ) μέσω γραπτού μηνύματος SMS/Viber

- Κωδικό/κωδικούς που μόνο ο πελάτης γνωρίζει (π.χ. κωδικούς Web Banking),

- Ειδική εφαρμογή (app) φορητής συσκευής (για κινητό τηλέφωνο, tablet), χρήση βιομετρικού στοιχείου (π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα) του πελάτη στο mobile banking της τράπεζας, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στο νέο σύστημα συμμετέχουν οι ακόλουθες τράπεζες:

  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Εθνική Τράπεζα
  • Alpha Bank
  • Eurobank
  • Τράπεζα Αττικής
  • HSBC
  • Παγκρήτια Τράπεζα
  • Optima Bank