A- A+
Έτοιμος να αγοράσει την Praxia Bank ο Μιχάλης Σάλλας - Σε αποκλειστικές συζητήσεις οι δύο πλευρές

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται Παγκρήτια Τράπεζα και Praxia για την εξαγορά της τελευταίας από την πρώτη, η οποία ελέγχεται από το Lyktos Group.

Πρόκειται για την εταιρεία συμμετοχών που ανήκει στον έμπειρο τραπεζίτη και πρώην ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος μέσω της Praxia Bank θα επιχειρήσει την επιστροφή του στο banking.

Με την εξαγορά της Praxia Bank, η οποία διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, η Παγκρήτια Τράπεζα θα μπορεί να παράσχει όλες τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε Ελλάδα και ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σάλλας είχε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Praxia Bank, μετά την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς από την πρώτη.

Ο οικονομικός έλεγχος (due diligence) αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 31.01.2020.

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει μεταξύ τους οι δύο πλευρές και ως εκ τούτου καμία άλλη πληροφορία δεν μπορεί στην παρούσα φάση να δημοσιοποιηθεί.

Συρρικνώνεται η Praxia Bank

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πώλησης της τράπεζας σε νέους επενδυτές, μετά την αδυναμία του βασικού μετόχου της Praxia Bank να καλύψει την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου.

Ωστόσο, οι προτάσεις που έλαβε ο σύμβουλος πώλησης, UBS, δεν ήταν ικανοποιητικές και πλέον ο μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά της τράπεζας είναι ο Μιχάλης Σάλλας.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε η διαδικασία μείωσης του προσωπικού της τράπεζας, το οποίο θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά τα 2/3, με την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, οι οποίες θα είναι γενναιόδωρες.

Η ψηφιακή τεχνολογία

Σημαντικά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην Praxia Bank είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μιας omnichannel προσέγγισης που επιτρέπει την εξυπηρέτηση του πελάτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από οποιοδήποτε κανάλι επιλέγει να έρθει σε επαφή με την τράπεζα.

Συγκεκριμένα παρέχει τη δυνατότητα digital onboarding, δηλαδή άνοιγμα λογαριασμού, εξ ολοκλήρου από το κινητό χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία ούτε video call.

Το καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα για την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των παραπάνω συστημάτων κλήθηκε να προσπελάσει κανονιστικές και τεχνολογικές προκλήσεις.

Η Praxia κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά και πέτυχε να θέσει τις βάσεις και τους κανόνες για την είσοδο του digital onboarding για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, επίτευγμα που δημιουργεί αξία για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.