A- A+
Εθνική, Eurobank και Alpha Bank ενέκριναν σε γ.σ. τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου
Το πράσινο φως για τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια ενέκριναν οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank.

Ο λόγος γίνεται για τις διατάξεις της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου.

Οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank τόνισαν ότι η χρήση αυτής της βοήθειας θα γίνει μόνο σε περίπτωση ανάγκης, σημειώνοντας ότι οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας είναι σε αυτή τη φάση αρκετά ισχυροί.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Υπενθυμίζεται ότι το bonus του αναβαλλόμενου φόρου, που υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ περίπου, καλύπτει μέρος των ζημιών από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Μέσω της νέας ρύθμισης σχηματίζεται απαίτηση έναντι του δημοσίου, προς συμψηφισμό αυτών των ζημιών.

Δηλαδή οι τράπεζες δε θα πληρώνουν φόρους τα επόμενα χρόνια για τα κέρδη που θα εμφανίσουν, λόγω των υποαξιών που κατέγραψαν από το PSI.

Βέβαια, εάν δεν εμφανίσουν κέρδη, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, εάν φυσικά έχουν κάνει χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.