A- A+
ΕΣΠΑ: 7 νέες δράσεις για επιχειρήσεις - Ποιοι επιδοτούνται και πόσο
Επτά νέες δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας. Η προκήρυξή τους θα γίνει σταδιακά έως και το τέλος του 2016.

Για τη σταδιακή ενεργοποίησή τους πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα προγράμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, κάτι που αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο.

Όλες οι νέες δράσεις

Αναλυτικότερα, οι 7 νέες δράσεις που θα αρχίσουν να τρέχουν από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι οι εξής:

1) Αναβάθμιση προσόντων

Αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι τα εξειδικευμένα στελέχη που πραγματικά χρειάζεται η ελληνική οικονομία (π.χ. ναυτιλιακά στελέχη εξειδικευμένα στην αλλαγή των μηχανών από Diesel σε LNG).

Οι δράσεις κατάρτισης επιδιώκεται να ολοκληρώνονται με τις αντίστοιχες διεθνείς διαπιστεύσεις. Η πρόσκληση έχει ήδη δημοσιευτεί.

2) Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων

Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αφορά την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα.

Η ενίσχυση θα αφορά, κυρίως, τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

3) Δικτύωση επιχειρήσεων

Δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters), με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

4) Τουριστικές επιχειρήσεις

Θα δημοσιευτεί μία επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.

5) Ευρεσιτεχνίες

Δράση για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, κρίσιμη για τη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.

6) Εταιρείες franchising

Δράσεις για την αναβάθμιση εταιρειών franchising και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. θεατρικών).

Οι δράσεις αυτές θα παραμένουν ανοιχτές, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

7) Τεχνολογία - Πληροφορική

Θα προκηρυχθούν δράσεις για την «αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, καθώς και για το «ψηφιακό voucher», δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κι αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.