A- A+
Έρευνα Mastercard: Για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι λένε όχι στα μετρητά στις διακοπές
Νέα έρευνα της MasterCard αποκαλύπτει πως οι Ευρωπαίοι θέλουν να απολαμβάνουν τις διακοπές απελευθερωμένοι από το άγχος των μετρητών και χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν πολύ περισσότερο να έχουν την κάρτα μαζί τους στις διακοπές σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο:

91% των ερωτηθέντων κρατούν τις κάρτες τους ενώ βρίσκονται σε διακοπές, σε σύγκριση με ένα 60% οι οποίοι έχουν τις κάρτες τους ενόσω βρίσκονται στην πατρίδα τους και πάνω από τους μισούς ή το 53% των συμμετεχόντων θα ήθελαν να μπορούν πληρώνουν περισσότερο με την κάρτα τους όταν βρίσκονται σε διακοπές.

Οι λόγοι

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι προτιμούν να πληρώνουν με κάρτα στις διακοπές είναι η ευκολία (65%), ο φόβος κλοπής των μετρητών (41%), η ασφάλεια (38%), η δυνατότητα να μην κρατάνε μετρητά στα χέρια τους (37%), η ταχύτητα (34%) και ο καλύτερος έλεγχος των εξόδων (30%).

Επιπλέον, το 44% όλων των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένοι πως τα μετρητά θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν, χάρη στον ταχύτατο ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται οι νέες καινοτομίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το 50% των ευρωπαίων καταναλωτών θεωρεί ότι τα μετρητά είναι ο φθηνότερος τρόπος πληρωμής, ενώ στην πραγματικότητα κάθε άτομο πληρώνει - συνήθως χωρίς να το γνωρίζει – το κόστος επεξεργασίας, κυκλοφορίας και προστασίας του νομίσματος.

Χρόνος και διακοπές

Για τους Ευρωπαίους, ο χρόνος είναι πολύτιμος όταν βρίσκονται σε διακοπές: 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το να ψάχνει για μηχάνημα ανάληψης μετρητών στις διακοπές είναι χάσιμο χρόνου, τη στιγμή που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν την παραλία ή μια βόλτα στην πόλη.

29% των ερωτηθέντων αισθάνονται συχνά “χαμένοι” όταν δεν μπορούν να πληρώσουν με κάρτα.

Υπάρχουν ωστόσο, κάποιες μικρές πληρωμές, για τις οποίες οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται ακόμη άνετα να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους, ιδιαίτερα για τις μικρές αγορές, οι οποίες τις περισσότερες φορές πραγματοποιούνται με τη χρήση μετρητών: για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν κυρίως με μετρητά για καρτ-ποστάλ (85%), παγωτά και σνακ (84%), φιλοδώρημα (83%), ταξί (77%) ακόμα και αναμνηστικά (61%).