A- A+
Έρχονται 10ωρα χωρίς υπερωρίες - Ποιο θα είναι το αντιστάθμισμα για εργαζόμενους

Μεγάλες αλλαγές στη διευθέτηση του ωραρίου των εργαζομένων, με δυνατότητα νόμιμης υπερωρίας έως 2 ώρες την ημέρα, για κάποιο διάστημα, φέρνει το υπουργείο Εργασίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο δρόμο για την ψήφισή του από τη Βουλή και τροποποιεί ρυθμίσεις που εφαρμόζονται για 30 ή ακόμη και για 40 χρόνια.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Τι αλλάζει στην εργασία

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει η κυβερνητική πρωτοβουλία για εργαζόμενους και επιχειρήσεις είναι οι εξής:

  • Ελαστικό ωράριο

Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες.

Έτσι, το ημερήσιο ωράριο μπορεί να φτάνει έως και τις 10 ώρες εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος συμφωνεί.

Οι επιπλέον ώρες αναπληρώνονται με λιγότερο χρόνο εργασίας σε άλλες περιόδους του χρόνου, χωρίς την καταβολή υπερωριών.

Αυτό όμως μπορεί να εξυπηρετεί και τον εργαζόμενο. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες.

ADVERTISEMENT

  • Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες.

Θεσπίζεται με σκοπό να ελέγχει τον χρόνο προσέλευσης και τον χρόνο αποχώρησης, καταγράφοντας αυτόματα και τις υπερωρίες για να μη γίνεται ο εργαζόμενος θύμα του εργοδότη.

  • Γονικές άδειες

Με τη ρύθμιση για τις γονικές άδειες για πρώτη φορά θεσπίζεται άδεια πατρότητας για διάστημα 14 ημέρων.

ADVERTISEMENT

  • Τηλε-εργασία

Η ρύθμιση για την τηλεργασία μπορεί να εφαρμοστεί με συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων με την ίδια αμοιβή, με υποχρέωση του εργοδότη να εξασφαλίζει τον εξοπλισμό, με σεβασμό των κανόνων του GDPR και με το λεγόμενο δικαίωμα αποσύνδεσης.

Δηλαδή ρητώς θα ορίζεται ότι από ένα σημείο και πέρα, που ισχύει με βάση τη συμφωνία των συνδικάτων και των εργοδοτών, ο εργαζόμενος θα αγνοεί για παράδειγμα e-mails.