A- A+
Έρχονται τα νέα φουσκωμένα ραβασάκια του ΕΦΚΑ - Ποιοι θα πληρώσουν 27% περισσότερο
Αυξημένες θα είναι οι εισφορές του ΕΦΚΑ της φετινής χρονιάς για χιλιάδες επαγγελματίες, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους. Παράδειγμα.

Από εφέτος, στα εισοδήματα που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΕΦΚΑ, θα προστίθενται και οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την περυσινή χρονιά, προκαλώντας μία αύξηση των εισφορών σε όλους όσους δηλώνουν πάνω από 5.500 ευρώ περίπου.

Κάτω από το όριο οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την ελάχιστη εισφορά των 167 ευρώ το μήνα.

Επιβάρυνση 27% - Παράδειγμα

Για τους άλλους όμως η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει το 27%.

Εάν ένας επαγγελματίας για παράδειγμα δήλωνε εισοδήματα 20.000 ευρώ, πλήρωνε στον ΕΦΚΑ 5.380 ευρώ το χρόνο μέχρι και πέρυσι.

Από το 2017, εάν τα εισοδήματά του παραμείνουν σταθερά, οι εισφορές θα υπολογιστούν ως εξής: (20.000 +5.380 ευρώ) x 26,9%= 6.827 ευρώ.

Θα πληρώσει δηλαδή παραπάνω 1.447 ευρώ ή 27% περισσότερο.

Η «κομπίνα» με τα εισοδήματα

Εκτός από αυτό όμως, ο ΕΦΚΑ έχει παρακρατήσει από χιλιάδες επιχειρήσεις παραπάνω εισφορές, καθώς δεν έχει προβεί ακόμη στον συμψηφισμό των εισφορών του 2017.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο, που θα πληρωθούν τέλος Ιανουαρίου, υπολογίζονταν επί των εισοδημάτων του 2015.

Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ έπρεπε να τις επανυπολογίσει από το β΄ εξάμηνο του 2017, με βάση τις περυσινές δηλώσεις που αφορούσαν τα εισοδήματα του 2016.

Ο συμψηφισμός

Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να πληρώνουν λάθος εισφορές.

Κάτι που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι σε βάρος των ασφαλισμένων, με δεδομένο ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016 ήταν χαμηλότερα του 2015.

Από το υπουργείο Εργασίας λένε τώρα ότι ο υπολογισμός των επιπλέον εισφορών που καταβλήθηκαν θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και θα αποδοθούν στους ασφαλισμένους ως εξής:

- Με άμεση επιστροφή των χρημάτων

- Με συμψηφισμό μελλοντικών εισφορών

Η επιβάρυνση από το νέο σύστημα