A- A+
Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από Οκτώβριο
Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν από τον ερχόμενο μήνα 7,5 εκατ. καταναλωτές, μέσω των ειδικών χρεώσεων που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

Ο λόγος γίνεται για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα ποσά που καταβάλλονται για αυτές χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης των καταναλωτών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και τις εκπτώσεις του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Το ύψος της αύξησης

Ακόμη πάντως δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το ύψος της επιβάρυνσης για τους καταναλωτές, αλλά και το πως θα επιμεριστεί σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Σήμερα, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πληρώνει από 6,99 ευρώ μέχρι και 44,8 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κλίμακα της συνολικής κατανάλωσής του.

Εκτιμάται ότι η αύξηση σε αυτό το κόστος θα είναι της τάξης του 25% προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για ΥΚΩ το έτος 2012 και 2013 έτσι όπως προσδιορίστηκαν με απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Για να μην υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις από φέτος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, υπάρχει η δυνατότητα να επιμεριστεί το επιπλέον ποσό σε δύο ή περισσότερα έτη.