A- A+
Έρχονται μειώσεις 10% στα τιμολόγια του φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom
Στη μείωση των τιμολογίων του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές της ΔΕΠΑ κατά 10% θα οδηγήσει η συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom, που έχει και αναδρομική ισχύ. Ποιες κατηγορίες καταναλωτών θα ωφεληθούν.

Ειδικότερα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη ρωσική πλευρά προβλέπει προμήθεια φυσικού αερίου προς 393 ευρώ τα 1.000 κυβικά φυσικού αερίου έναντι 460 ευρώ σήμερα, δηλαδή 15% χαμηλότερα.

Η συμφωνία έχει αναδρομική ισχύ από 1/7/2013 και η ΔΕΠΑ θα λάβει αναδρομικά περί τα 130 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιτρέψουν την παροχή εφάπαξ εκπτώσεων στα τιμολόγια των πελατών.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα νοικοκυριά που προμηθεύονται μέσω των ΕΠΑ φυσικό αέριο, όσο και βιομηχανικές μονάδες, θα δουν μία μείωση στα τιμολόγιά τους της τάξης του 10%. Η μείωση δεν θα φθάσει το 15%, καθώς η Ελλάδα δεν προμηθεύεται αέριο μόνο από τη Ρωσία, αλλά από Τουρκία και Αλγερία.

Αναθεωρήσεις

Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.

Σημειώνεται πως η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε..

Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).