A- A+
Έρχονται μηδενικά επιτόκια σε όλες τις καταθέσεις και χρεώσεις τήρησης λογαριασμών
Έτοιμες να εφαρμόσουν μηδενικά επιτόκια σε όλα τα προϊόντα καταθέσεων είναι οι ελληνικές τράπεζες, μετά την άρση των capital controls και την αναμενόμενη νέα μείωση των ευρωεπιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους σε σαρωτικές μειώσεις σε όλα τα επιτόκια καταθέσεων.

Που θα πάνε τα επιτόκια

Συγκεκριμένα, από το 0,57% κατά μέσο όρο σήμερα, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας θα υποχωρούν στο 0,15% ή ακόμη και χαμηλότερα.

Από την άλλη πλευρά, στα προϊόντα πρώτης ζήτησης από το μέσο όρο του 0,09% για ιδιώτες, τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 0%.

Σε δεύτερη φάση μάλιστα δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ακόμη και προμήθειες τήρησης λογαριασμών, δηλαδή οι καταθέτες θα πληρώνουν την τράπεζα για τους φυλάει τα χρήματά τους.

Οι σχετικές χρεώσεις μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 0,05% επί του εκάστοτε υπολοίπου σε ετήσια βάση.

Δηλαδή ανά 10.000 ευρώ, ο καταθέτης θα πληρώνει στην τράπεζα «φύλαχτρα» 5 ευρώ ετησίως.

Η στρατηγική των καταθετών

Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη επιλογή των καταθετών για να διατηρήσουν μία σταθερή απόδοση έως και το 2022 είναι να δεσμεύσουν τα χρήματά τους σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Σήμερα, οι αποδόσεις φτάνουν στους τέσσερις μεγάλους του κλάδου έως και το 0,50%, ενώ με τις συνδεδεμένες με προγράμματα επιβράβευσης καταθέσεις, οι καθαρές αποδόσεις μπορεί να φτάνουν έως και το 0,70% - 0,80%.

Πρόκειται για τη μόνη επιλογή που διασφαλίζει το αρχικό κεφάλαιο και ένα σταθερό επιτόκιο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

* Επιτόκια έως 2,05% με τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου των τραπεζών - Όλα τα στοιχήματα