A- A+
Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα καταθετικά προϊόντα από την Πρωτοχρονιά

Ένα νέο κύμα σαρωτικών αλλαγών που θα ανατρέψει σταθερές δεκαετιών για τους καταθέτες / αποταμιευτές έρχεται από την ερχόμενη Πρωτοιχρονιά.

Μία πρώτη γεύση του νέου περιβάλλοντος που θα διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα πήραν οι καταθέτες τον περασμένο μήνα με τις μειώσεις επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας και ανοιχτής ζήτησης.

Ωστόσο, με τα επιτόκια της ΕΚΤ στα επίπεδα του -0,50%, οι μειώσεις αυτές δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν οι τράπεζες τη χασούρα που έχουν.

Κι αυτό διότι όσες καταθέσεις δεν μετατρέπονται σε δάνεια ή άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους, τοποθετούνται υποχρεωτικά στην ΕΚΤ και οι τράπεζες πληρώνουν τόκο.

Τι θα γίνει από το 2020

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες ετοιμάζουν νέες αλλαγές στην επιτοκιακή τους πολιτική, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2020.

Αυτές συνοψίζονται στα εξής:

- Κούρεμα στις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας κατά 50% και περιορισμός της μέγιστης απόδοσης στο 0,20%

- Κατάργηση των προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου, καθώς υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αδύνατη η κατασκευή τους

- Μηδενισμός των επιτοκίων σε όλους τους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους

Η διεκδίκηση μίας απόδοσης της τάξης του 1,50% - 2% προϋποθέτει πλέον την ανάληψη ρίσκου, έστω και μικρού, με τοποθετήσεις σε καλάθια επενδύσεων, κυρίως μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων.

Όσοι πάντως δεν είναι έτοιμοι να ποντάρουν σε τέτοια προϊόντα μπορούν έως και το τέλος του έτους να δεσμεύσουν τα χρήματά τους σε μία προθεσμιακή κατάθεση, κλειδώνοντας το επιτόκιό τους για διάστημα έως και 15 μήνες.