A- A+
Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τη βούλα και το ΔΝΤ
Τις βασικές πτυχές του σχεδίου που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα για την τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποκαλύπτει έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι «υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα, οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».

«Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση, θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα», αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Καταβολή δόσεων

Όπως σημειώνει, «θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος».

«Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης», διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς.

Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να αποπληρώνει στην τράπεζα μία δόση στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί, ώστε να μην επιβαρύνεται μέχρι να γίνει το δικαστήριο.

Οι προτάσεις του ΔΝΤ

Από την πλευρά του το ΔΝΤ σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα επισημαίνει την ανάγκη αποτελεσματικότερης διαχείρισης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ώστε οι επισφάλειες να μην εμποδίζουν την ανάκαμψη των αδύναμων οικονομιών.

Το Ταμείο σημειώνει στο ίδιο έγγραφο ότι επίκειται αλλαγή της νομοθεσίας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικών ρυθμίσεων στα «κόκκινα» δάνεια, με στόχο να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας που πλήττει την οικονομία.

Πάντως, προσθέτει ότι «μαγικές συνταγές» και βέλτιστες πρακτικές δεν υπάρχουν. Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι του, η λύση που θα προωθηθεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν δημοσιονομικούς παράγοντες, την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού κλάδου, καθώς και τον ηθικό κίνδυνο που ελλοχεύει.

Κούρεμα επιτοκίου

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010.

Επιπλέον θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους. Στην προκειμένη περίπτωση, ο δανειολήτπης θα καταβάλλει για δύο χρόνια μόνο τους τόκους, οι οποίοι θα υπολογίζονται με επιτόκιο 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι η δόση δεν υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός του.

Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.