A- A+
Έρχονται αυξήσεις των σταθερών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια - Πού θα πάνε

Σε ανοδική φάση έχουν ήδη εισέλθει τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους χρήματος διεθνώς. Το πιθανό ύψος των αυξήσεων που έρχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι τράπεζες ετοιμάζονται μέσα στο επόμενο δίμηνο να προχωρήσουν σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα προϊόντα σταθερών επιτοκίων.

Οι εκτιμήσεις

Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 10 και 30 μονάδων βάσης, που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει υπογράψει την τελική έγκριση του δανείου του έως την ημέρα εφαρμογή των νέων επιτοκίων, θα πληρώσει καπέλο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Από την άλλη, τα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των δεικτών euribor, οι οποίοι από την αρχή του χρόνου έχουν ενισχυθεί.

Άρα και στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας έχουν περάσει στα τιμολόγια αυξήσεις, παρ΄ ότι οι τράπεζες δεν έχουν αλλάξει τα περιθώρια κέρδους τους.

ADVERTISEMENT

Το ύψος των σταθερών σήμερα

Σήμερα, οι τράπεζες προσφέρουν σταθερά επιτόκια για 3, 5, 10, 15, 20, 25 και 30 χρόνια.

Μπορεί να επιλεγεί διάρκεια δανείου ίση με τη διάρκεια του σταθερού επιτοκίου ή συνδυασμός σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου.

Σήμερα, τα επιτόκια ξεκινούν από το 2,60% για διάρκεια 3 ετών, κυμαίνονται περί το 3% για 10 έτη και στην 30ετία μπορεί να φτάνουν έως και το 4,30%.

ADVERTISEMENT

Γιατί συμφέρουν

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν το πλεονέκτημα ότι ο δανειολήπτης γνωρίζει εκ των προτέρων τις δόσεις που θα πληρώνει για την περίοδο του σταθερού επιτοκίου.

Αν μάλιστα το κλειδώσει για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, ξέρει από πριν όλο το ...λογαριασμό.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα αργότερα, τα προϊόντα που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ελκυστικά.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να πάρει άμεσα στεγαστικό δάνειο, για να αποφύγει τις αυξήσεις στα επιτόκια που θα έλθουν έως τα μέσα του καλοκαιριού, θα πρέπει να βιαστεί.

Αν υπογράψει την τελική έγκριση του δανείου, προτού περάσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια των τραπεζών, θα κλειδώσει τη δόση του με βάση τα σημερινά επιτόκια.