A- A+
Οι 6 ευκαιρίες για σίγουρη απόδοση άνω του 3% μέχρι το επόμενο κούρεμα επιτοκίων

Τη δυνατότητα να κλειδώσουν μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους, άνω του 3%, θα έχουν μέχρι την επόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ οι αποταμιευτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η Ευρωτράπεζα θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη κίνηση αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών της δεικτών στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα αναμένει τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της για τη συνέχεια.

ADVERTISEMENT

Παράθυρο ευκαιρίας

Αυτό σημαίνει πως οι αποταμιευτές που δεν θέλουν να αναλάβουν κανένα ρίσκο για τα χρήματά σας και επιζητούν μία απόδοση υψηλότερη των προθεσμιακών καταθέσεων, έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας 3 περίπου μηνών για την αξιοποίησή τους.

Το κράτος στην προκειμένη περίπτωση προσφέρει το καλύτερο δυνατό deal για διάστημα 3, 6 ή 12 μηνών, μέσω των εντόκων γραμματίων που θα δημοπρατήσει.

Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα τόσο σε φυσικά, όσο και σε νομικά πρόσωπα, να αποκτήσουν απευθείας από το ίδιο τους βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα εκδώσει.

Κατά την εβδομάδα της δημοπρασίας τους, ανοίγει ένα τριήμερο εγγραφών, μέσω του οποίου όλοι μπορούν να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

Το όφελος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα αποκτούν στην ίδια τιμή που τα αγοράζουν οι θεσμικοί επενδυτές κατά τη δημοπρασία, ενώ δεν καταβάλλουν καμία προμήθεια.

Με τον τρόπο αυτό η απόδοσή τους μεγιστοποιείται.

ADVERTISEMENT

Οι 6 ευκαιρίες

Εάν επαληθευτεί το σενάριο της επόμενης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα μέσα Οκτωβρίου, οι αποταμιευτές θα έχουν έως τότε 6 ευκαιρίες για να κλειδώσουν μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους.

Αυτή αναμένεται να κινηθεί γύρω ή λίγο πάνω από τη ζώνη του 3%, μέσω των ακόλουθων τίτλων:

  • 24/7/2024 - 6μηνο
  • 31/7/2024 - 3μηνο
  • 21/8/2024 - 6μηνο
  • 4/9/2024 - 12μηνο
  • 25/9/2024 - 6μηνο
  • 2/10/2024 - 3μηνο

Για να συμμετάσχετε στις δημοπρασίες, θα πρέπει κατά την εβδομάδα που θα διενεργηθούν να υποβάλλετε το αίτημά σας σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορείτε να αποκτήσετε τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

Οι τελευταίες εκδόσεις

Στις τελευταίες εκδόσεις, ανάλογα με τη διάρκεια, η ετησιοποιημένη απόδοση διαμορφώθηκε στα ακόλουθα επίπεδα:

- 3,42% στον 3μηνο τίτλο που δημοπρατήθηκε στις 3/7

- 3,44% στον 6μηνο τίτλο που δημοπρατήθηκε στις 26/6

- 3,34% στον 12μηνο τίτλο που δημοπρατήθηκε στις 5/6

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια, τόσο χαμηλότερο το ετησιοποιημένο όφελος.

Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε ήδη εισέλθει σε περίοδο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ. Η καμπύλη των επιτοκίων θα παραμείνει αρνητική και τους επόμενους μήνες.

Πάντως, οι διαφορές προς ώρας δεν είναι μεγάλες. Ως εκ τούτου, δεδομένων των πτωτικών τάσεων, συμφέρει η επιλογή όσο το δυνατόν πιο μεγάλης διάρκειας εντόκων γραμματίων.

ADVERTISEMENT

Η δευτερογενής αγοράς

Εξάλλου, ανά πάσα στιγμή και χωρίς κανένα όριο στο ύψος της επένδυσης, μπορείτε να κερδίσετε υψηλά επιτόκια, αποκτώντας έντοκα γραμμάτια που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν και δεν έχουν λήξει, μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία και να ζητήσετε την αγορά τους.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 5/7, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις, με βάση συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ανήλθαν στα ακόλουθα επίπεδα:

Οι παραπάνω αποδόσεις προέκυψαν από συναλλαγές που έγιναν τη συγκεκριμένη ημέρα. Αν επιχειρήσετε να αποκτήσετε ως ιδιώτης έντοκα γραμμάτια, η απόδοση που θα πετύχετε θα είναι κατά πιθανότητα μικρότερη κατά 10 - 40 μονάδες βάσης.

Η διαφορά προκύπτει από τα έξοδα για την εκτέλεση της συναλλαγής, αλλά και από το κέρδος που θα αποκομίσει ο πωλητής των τίτλων.

Και πάλι όμως θα κερδίσετε περισσότερους τόκους από οποιαδήποτε προθεσμιακή κατάθεση αντίστοιχης διάρκειας, ενώ δεν θα επιβαρυνθείτε με φόρο, σε αντίθεση με τους τόκους από τραπεζικά προϊόντα που φορολογούνται με συντελεστή 15%.