A- A+
Έρχεται το Σεπτέμβριο το νέο Εξοικονομώ - Πώς θα επιδοτεί τις κατοικίες

Στον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», που ξεκινά το φθινόπωρο προχωρά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν συνολικά 850 εκατ. ευρώ που θα επιδοτήσουν τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Το νέο πρόγραμμα μετονομάζεται πια σε «Εξοικονομώ - Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια». Δε θα είναι όμως μόνο αυτή η διαφορά του με τις προηγούμενες δράσεις.

Αλλάζουν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Συγκεκριμένα, η νέα δράση θα προβλέπει ενίσχυση και για παρεμβάσεις, όπως φωτοβολταϊκά στη στέγη, φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ ή συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Αυξημένη επιδότηση

Επιπλέον, θα υπάρξει προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, ώστε να δοθούν κίνητρα και σε υψηλότερες εισοδηματικές βαθμίσες.

Τέλος, το ποσοστό επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.

Μάλιστα, προϋπόθεση για όλα τα σπίτια με ενεργειακή κατηγορία πάνω από Η, για λήψη της επιδότησης, θα είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής βαθμολογίας του σπιτιού κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες.

Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα κόβεται.

Η επίσημη ανακοίνωση

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, πρόκειται για ένα νέο, μοντέρνο, φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πλαίσιο ενίσχυσης της ενεργειακής εξοικονόμησης των κατοικιών, με διευρυμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα.

Ως παραδείγματα αναφέρονται τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (π.χ. έξυπνα συστήματα σκίασης, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.), υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά με ενεργειακό συμψηφισμό)».

Στόχος είναι η δημιουργία ενός «κύματος», όπως τονίζεται σχετικώς, επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών ετησίως έως το 2030 το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας.

Επιδιώκεται, επιπροσθέτως, να σηματοδοτηθεί η μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια, δηλαδή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια με υψηλό βαθμό αυτονομίας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών τεχνολογιών.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ για Εξυπνα Σπίτια» αποτελεί την πρώτη από μια σειρά σχεδιασμένων κυβερνητικών δράσεων στον τομέα ενεργειακής εξοικονόμησης, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμεση αξιοποίηση και διοχέτευση στην πραγματική οικονομία του χρηματοδοτικού πακέτου της τάξης των 72 δισ. ευρώ που διασφάλισε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση.