A- A+
Έρχεται το πιο αποδοτικό 6μηνο προϊόν για ποσά έως 15.000 ευρώ με καθαρή απόδοση 2,7%

Μία νέα λύση αποταμίευσης με την υψηλότερη δυνατή απόδοση για όσους έχουν έως 15.000 ευρώ στην τράπεζα, θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για ένα προϊόν χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο του αποταμιευτή και με κλειδωμένο επιτόκιο, το οποίο είναι γνωστό εξ αρχής.

Ο λόγος γίνεται για το νέο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων, το οποίο θα δημοπρατηθεί την επόμενη Τετάρτη και θα διατεθεί και σε φυσικά πρόσωπα.

ADVERTISEMENT

Η απόδοση

Όσοι εγγραφούν για την απόκτησή του εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν μία απόδοση της τάξης του 2,7% - 2,8%.

Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ετησιοποιημένο όφελος που κλείδωσαν όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία, ανήλθε σε 2,85%.

Ωστόσο, έκτοτε το κόστος χρήματς στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, όπως δείχνει η πορεία των διατραπεζικών δεικτών euribor.

Το euribor 6 μηνών έχει υποχωρήσει από την περιοχή του 3,15% στο 3,05%, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Επίσης, πριν από την έκδοση του νέου εντόκου γραμματίου θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί των επενδύσεων θεωρούν λογικό το σενάριο η απόδοση του νέου 6μηνου εντόκου γραμματίου να διαμορφωθεί στην επικείμενη έκδοση γύρω από το 2,75%.

ADVERTISEMENT

Πώς αποταμιεύετε

Όσοι ενδιαφέρονται για το νέο τίτλο θα πρέπει να εγγραφούν για την απόκτησή του μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών εταιρειών το τριήμερο 22 - 24 Οκτωβρίου.

Εφόσον ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία εγκαίρως, τότε θα κερδίσουν τριπλά:

Πρώτον, θα εξασφαλίσουν το ίδιο ακριβώς επιτόκιο με τους θεσμικούς επενδυτές που θα λάβουν μέρος στη διαδικασία

Δεύτερον, δεν θα πληρώσουν έξοδα για την εκτέλεση της συναλλαγής, καθώς η αγορά των εντόκων γραμματίων γίνεται απευθείας από το κράτος

Τρίτον, οι τόκοι τους δεν θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς η εφαρμογή της συγκεκριμένης επιβάρυνσης έχει ανασταλεί σε όλους τους κρατικούς τίτλους

Με αυτά τα δεδομένα, η απόδοσή τους θα μεγιστοποιηθεί και θα είναι σε κάθε περίπτωση υψηλότερη από το επιτόκιο οποιασδήποτε προθεσμιακής κατάθεσης.

Ο μόνος περιορισμός που ισχύει όταν ένα φυσικό πρόσωπα αποκτά έντοκα γραμμάτια κατά τη δημοπρασία, έχει να κάνει με το ύψος της αποταμίευσης.

Συγκεκριμένα, κατά το τριήμερο των εγγραφών είναι δυνατή η αγορά τίτλων ονομαστικής αξίας το πολύ έως 15.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Πόσο θα κερδίσετε

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφωθεί σε 2,75%, τότε η τιμή αγοράς των εντόκων γραμματίων θα ανέλθει στο 98,63% της ονομαστικής τους αξίας.

Άρα, ανά 1.000 ευρώ τίτλων που αγοράζετε θα πρέπει να καταβάλλετε 986,3 ευρώ και στη λήξη τους, μετά από 6 μήνες, θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 1.000 ευρώ.

Θα κερδίσετε δηλαδή τόκους ύψους 13,7 ευρώ περίπου. Εάν εξαντλήσετε το όριο των 15.000 ευρώ, τότε το καθαρό σας κέρδος σε τόκους θα ανέλθει σε 206 ευρώ.

Όσοι έχουν περισσότερα χρήματα προς επένδυση στα νέα έντοκα γραμμάτια, μπορούν να εκμεταλλευτούν και πάλι τη δημοπρασία για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας 15.000 ευρώ κατά το τριήμερο των εγγραφών και τα υπόλοιπα στη δευτερογενή αγορά.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, οι νέοι τίτλοι θα είναι διαπραγματεύσιμοι και ο καθένας μέσω τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας μπορεί να τους αποκτήσει.

ADVERTISEMENT

Το δεύτερο σκέλος

Για αυτό το δεύτερο σκέλος της αποταμίευσης όμως, η απόδοση θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τη δημοπρασία

Συγκεκριμένα, μειώνεται λόγω του κέρδους που θα αποκομίσει ο πωλητής των τίτλων, τους οποίους έχει αποκτήσει προηγουμένως από το δημόσιο, αλλά και των εξόδων για την εκτέλεση της συναλλαγής.

Ωστόσο, θα έχετε εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό όφελος από τα πρώτα 15.000 ευρώ και η συνολική σας απόδοση θα είναι κατά συνέπεια καλύτερη.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αγοράσετε έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας 30.000 ευρώ, στα πρώτα 15.000 ευρώ θα έχετε καθαρή απόδοση 2,7% και στα επόμενα 15.000 ευρώ 2,5%.

Άρα η μέση απόδοση για το σύνολο του χαρτοφυλακίου σας θα διαμορφωθεί στο 2,6%.