A- A+
Νέο Εξοικονομώ για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με μεγαλύτερη επιδότηση

Έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το αργότερο θα γίνει η προκήρυξη του ανανεωμένου προγράμματος Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο υπουργικό συμβούλιο αυτής της εβδομάδας θα κλειδώσει το ποσό που διατεθεί για τη δράση, από το οποίο θα εξαρτηθεί ο αριθμός των κατοικιών που θα αναβαθμιστούν.

Βασικοί πυλώνες του προγράμματος είναι η επιδότηση μέρους των ενεργειακών δαπανών και το άτοκο τραπεζικό δάνειο για τη χρηματοδότηση του κόστους αναβάθμισης.

Οι διαφορές το με το υπάρχον σύστημα

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, το νέο πρόγραμμα δεν θα αφορά μόνο χαμηλά εισοδηματικά βαλάντια, αλλά κάθε κατηγορία, τόσο μεσαία όσο και υψηλά.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση των δαπανών θα αφορά και νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ, τα οποία με το παλαιό πρόγραμμα δεν λάμβαναν επιχορήγηση, αλλά μόνο άτοκο δάνειο.

Επιπλέον, είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση του ποσοστού επιδότησης από το 25% - 30%, σε πιο υψηλά επίπεδα.

Στην ίδια λογική εξετάζεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός παρεμβάσεων για κάθε συμμετέχοντα που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τ.μ. επιφάνειας του σπιτιού, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων τα 25.000 ευρώ ανά κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα προβλέπει φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

Είναι επίσης το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους.

Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης.

Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

Επιπλέον το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.

Τι προέβλεπε το τελευταίο πρόγραμμα

Οι επιλέξιμες κατοικίες και οι εργασίες

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ προέβλεπε τα ακόλουθα:

- Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμη κατοικία για χρηματοδότηση είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
  • Έχει νόμιμη άδεια
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Αποδόσεως (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

- Χρηματοδοτούμενες εργασίες

Μπορείτε να επιλέξετε από τις παρακάτω χρηματοδοτούμενες κατηγορίες εργασιών για την ενεργειακή βελτίωση του σπιτιού σας:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκιάσεως
  • Τοποθέτηση θερμομονώσεως στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμβανομένων του δώματος/ στέγης και της πιλοτής)
  • Αναβάθμιση συστήματος θερμάνσεως/ψύξεως και παροχής ζεστού νερού.

Τα κριτήρια και η επιδότηση

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανά ιδιοκτησία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας χρήσεως της κατοικίας, με μέγιστο τα 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κύριας κυριότητας και πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια.

Από τον παραπάνω πίνακα γίνεται σαφές ότι έμφαση δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Η 7η κατηγορία αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου.

Ισχύει η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δηλαδή η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική.