A- A+
Έρχεται σύντομα το τέλος των capital controls - Μείωση πλαφόν στα μετρητά
Παρελθόν θα αποτελούν πολύ σύντομα τα capital controls, 4 χρόνια μετά την αρχική επιβολή τους, καθώς εκτιμάται ότι η επικράτηση της ΝΔ, θα βελτιώσει κατακόρυφα την εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος, θα προχωρήσει από Σεπτέμβριο στην πλήρη άρση όλων των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων.

Με τον τρόπο αυτό το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα επανέλθει εκ νέου σε καθεστώς ...Ευρωζώνης, με την πλήρη απελευθέρωση για πληρωμές, επενδύσεις και εμβάσματα με χρήση καταθέσεων που βρίσκονται εντός Ελλάδος.

Οι συναλλαγές με κάρτες

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση του πλαφόν για συναλλαγές με μετρητά.

Σήμερα, όλες οι πληρωμές άνω των 500 ευρώ πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Στόχος είναι το πλαφόν αυτό να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από το φθινόπωρο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη ρευστότητα στις τράπεζες και δημιουργώντας εμπόδια για τη φοροδιαφυγή.

Επιστροφή μετρητών

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένας νέος κύκλος επιστροφής χαρτονομισμάτων στους λογαριασμούς ιδιωτών.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράφηκαν τέτοιες κινήσεις από καταθέτες που είχαν ...εξαφανιστεί από το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου 2017, η συνολική αύξηση του υπολοίπου των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 16,3 δισ. ευρώ ή 13,7%.

Η εν λόγω ενίσχυση προήλθε κατά 76,0% από τον θεσμικό τομέα των νοικοκυριών (€12,4 δις ή 12,5%) και κατά 24,0% (€3,9 δις ή 19,7%) από τον θεσμικό τομέα των επιχειρήσεων.

Οι προοπτικές

Σύμφωνα με τη Eurobank, η περαιτέρω ενίσχυση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό ενίσχυσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας (αύξηση ΑΕΠ, αύξηση συναλλαγών, αύξηση καταθέσεων) και την ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης.

Μέχρι σήμερα, η μείωση του αποθησαυρισμού, λόγω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της αβεβαιότητας, αποτέλεσε τον βασικό ερμηνευτικό παράγοντα για την σωρευτική αύξηση των καταθέσεων.

Αυτό αποδεικνύεται από τη μείωση του φυσικού χρήματος σε κυκλοφορία από το 28,3% του ΑΕΠ τον Ιούνιο 2015 (10,5% στην Ευρωζώνη) στο 14,4% του ΑΕΠ τον Μάιο 2019 (10,9% στην Ευρωζώνη).