A- A+
Έρχεται σαφάρι εφορίας - τροχαίας για τα ανασφάλιστα ΙΧ - Τα πρόστιμα
Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ και τον καταλογισμό των σχετικών προστίμων ξεκινά η εφορία σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες και την τροχαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις παρεμβάσεις αυτές θα παρουσιάσει την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου που οργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η γενική γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η συνέντευξη γίνεται με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφαλίστων οχημάτων, τη διαδικασία εντοπισμού τους και τις σχετικές πρωτοβουλίες της πολιτείας και της ασφαλιστικής αγοράς.

Τα πρόστιμα

Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 εκατομμύριο, ενώ με βάση τα αποτελέσματα της νέας εφαρμογής του Επικουρικού Κεφαλαίου περίπου 1 στα 5 οχήματα είναι ανασφάλιστο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

- Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας με πράξη της Αστυνομικής Αρχής για ένα χρόνο.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.

- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής:

  • 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ.
  • 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης
  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Μαϊμού ασφάλειες

Πολλές είναι οι περιπτώσεις ιδιοκτητών ΙΧ που νομίζουν ότι το όχημά τους είναι ασφαλισμένο, επειδή το πλήρωσαν, αλλά στην πραγματικότητα το συμβόλαιο είναι πλαστό.

Το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί τελευταία, με τους ιδιοκτήτες οχημάτων να διαπιστώνουν μέσω του Κέντρου Πληροφοριών ότι είναι ανασφάλιστοι, παρ΄ ότι έχουν πληρώσει κανονικά τον ασφαλιστικό πράκτορα.

Από την 1η Μαΐου ο κάτοχος αυτοκινήτου μπορεί να διαπιστώσει ο ίδιος εάν είναι ασφαλισμένος επισκεπτόμενος το site του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Κέντρου Πληροφοριών στη διεύθυνση "www.hic.gr".

Εκεί πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και το ΑΦΜ του, επιβεβαιώνει εάν το όχημά του εμπεριέχεται στη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων.

Σύγκριση ασφαλίστρων

Βρείτε το φθηνότερο πρόγραμμα για την ασφάλιση του ΙΧ σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης ασφαλίστρων που λειτουργεί στο moneyonline.gr.