A- A+
Έρχεται «ραβασάκι» για 730.000 ανασφάλιστα ΙΧ - Ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις
Επιστολή με την οποία θα τους ζητήσει να πληρώσουν πρόστιμο 250 ευρώ και να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητό τους, θα λάβουν σύντομα 730 χιλ. ιδιοκτήτες ΙΧ, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Δ. Ζορμπάς, από τη διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα που ολοκληρώθηκε, προκύπτει ότι κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους 730.000 ΙΧ χωρίς ασφάλιση.

Το πρόστιμο

Στην επόμενη φάση το ΚΕΠΥΟ θα ενημερώσει με επιστολές τους ανασφάλιστους. «Σε καμιά περίπτωση ο ανασφάλιστος οδηγός, δεν πρέπει να δει σαν νέο "χαράτσι" την ασφάλεια του ΙΧ του. Είναι η προστασία του, ειδικά σήμερα που τα ασφάλιστρα έχουν μειωθεί σημαντικά» σημείωσε ο ίδιος και σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου για τα ασφάλιστρα των οχημάτων.

Όπως είπε, πέρυσι μειώθηκαν κατά 15% και φέτος αναμένεται νέα μείωση της τάξης του 8%. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει «ραβασάκι» με πρόστιμο 250 ευρώ σε όλους τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων ΙΧ.

Η πληρωμή του προστίμου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ασφάλιση του αυτοκινήτου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες.

Προσαυξήσεις

Εάν, το πρόστιμο δεν πληρωθεί, θα προσαυξάνεται έως και τα 1.000 ευρώ και θα βεβαιώνεται στην εφορία.

Συγκεκριμένα, εάν πρόκειται για επιβατηγό αυτοκίνητο το πρόστιμο θα αυξάνεται στα 500 ευρώ, ενώ εάν είναι φορτηγό στα 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα ενημερώνονται τα αρχεία της τροχαίας, προκειμένου να αφαιρεθούν οι πινακίδες, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα του ιδιοκτήτη.

Οι έλεγχοι της τροχαίας

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αφαιρούνται από την Αστυνομία πινακίδες, άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας για δέκα μέρες. Επιστρέφονται μόνο εφόσον ασφαλιστεί το όχημα.

Παράλληλα, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατηγά και 250 ευρώ για δίκυκλα.

Αν προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

Επιστρέφονται και πάλι, μόνο με την προϋπόθεση ασφάλισης του οχήματος.