A- A+
Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης μαμούθ για τα όλα τα στεγαστικά - Πράσινα και κόκκινα

Σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος που θα επιδοτεί τις μηνιαίες δόσεις των δανείων όσων πλήττονται από τον κορωνοϊού, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Στόχος είναι στο πρόγραμμα να ενταχθούν όλα τα δάνεια με εγγύηση την κύρια κατοικία του οφειλέτη, τόσο τα ενήμερα, όσο και τα κόκκινα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δοθεί σε άτομα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Αν πρόκειται δηλαδή για επαγγελματίες σε κλάδους με ΚΑΔ που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά ή για εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας σε αναστολή.

Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές βάση κριτηρίων, το οποίο συνοψίζεται στα εξής:

- Παλαιά κόκκινα δάνεια:

Μπορούν όσοι έχουν δάνειο με εγγύηση πρώτη κατοικία μπορούν ανεξάρτητα από τον αν πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, να ενταχθούν στο τρέχοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τον οποίο δόθηκε παράταση για τις αιτήσεις έως και τις 31/7/2020.

Αρκεί το δάνειό τους να βρέθηκε σε καθυστέρηση, δηλαδή να συμπλήρωσε τρεις μήνες απλήρωτων δόσεων, πριν τις 31/12/2018.

Και φυσικά να πληρούν τα κριτήρια του νόμου. Έτσι, θα μπορούν έως και το τέλος Ιουλίου να κάνουν αίτηση για ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους, με ενδεχόμενο κούρεμα (διαγραφή του υπερβάλλοντος του 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου) και με κρατική επιδότηση των δόσεων κατά 30% - 50%.

- Ενήμερα δάνεια

Ενεργοποιείται πρόγραμμα επιδότησης ενήμερων στεγαστικών δανείων για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Η επιδότηση της δόσης τους πρώτους μήνες θα μπορεί να φτάνει ακόμη και το 90%, ποσοστό που θα φθίνει όσοι περνούν οι μήνες.

Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της επιδότησης θα αφορά στο σύνολο του 2020.

Οι οφειλέτες θα λαμβάνουν κάθε μήνα μία ενίσχυση για την πληρωμή των δόσεών τους, βάση κριτηρίων που θα οριστούν.

Εάν όμως δεν καταβάλλουν τη δική τους συμμετοχή, αυτόματα θα χάνουν την επιδότητη των επόμενων δόσεων και θα καλούνται να επιστρέψουν τη βοήθεια που θα έχουν λάβει έως τότε.

Υπενθυμίζεται ότι για όλα τα ενήμερα δάνεια ιδιωτών, στεγαστικά και καταναλωτικά, έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες.

- Νέα κόκκινα δάνεια

Στο ίδιο πρόγραμμα επιδότησης θα μπορούν να μπαίνουν και όσοι έχουν ενυπόθηκα δάνεια με εγγύηση την κύρια κατοικία του οφειλέτη και παρουσιάζουν καθυστέρηση λίγων ή και περισσότερων μηνών, ανεξάρτητα από το πότε έγιναν κόκκινα.

Αρκεί να ανήκουν σε πληττόμενες λόγω κορωνοϊού και βάση ΚΑΔ ομάδες μισθωτών ή επαγγελματιών.

Τα ποσοστά της επιδότησης ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτήν που θα δίνεται για τα ενήμερα δάνεια.

Επιπλέον, θα υπάρχουν αυστητά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων, ώστε να μην επιλεγούν τελικά στρατηγικοί κακοπληρωτές.