A- A+
Έρχεται νέο πρόγραμμα έκπληξη του ΕΣΠΑ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για πολύ μικρές επιχειρήσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα για τη στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πρόκειται για μία νέα δράση που θα στηρίξει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Αν και δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τον τρόπο στήριξης των επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για δανεισμό, αλλά για επιχορήγηση. Δηλαδή για δωρεάν χρήμα.

Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, θα διοχετευτεί ρευστότητα στη μικρή επιχειρηματικότητα, την οποία οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν.

Μείναν εκτός έως τώρα

Η αλήθεια είναι ότι στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοσίας, που αφορούν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, επιδότηση επιτοκίου και κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό αντίστοιχα, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, απορρόφησαν ένα πολύ μικρό μέρος των δύο δράσεων.

Για το λόγο αυτό, θα ενεργοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που θα αφορά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους το χειμώνα, μέχρι να επιστρέψει η οικονομία σε μία σχετική κανονικότητα.

Ανακοινώσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας δράσης θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Επιδότηση 5.000 - 50.000 ευρώ στη Μακεδονία

Από την πλευρά του ο Απόστολος  Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειώνο, προανήγγειλε επιχορήγηση 5.000-50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν έως 50 εργαζόμενους.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης τα χρήματα είναι μη επιστρεπτέα και το ποσό θα είναι ανάλογο των εξόδων του 2019. Οι επιχειρήσεις ουσιαστικά θα πάρουν το 50% των εξόδων αυτών. Επιστρέφεται δαπάνη χωρίς δανεισμό.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι σαν προϋπόθεση για την επιχορήγηση είναι οι επιχειρήσεις να έχουν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων από το προηγούμενο έτος.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα βγει η πρόσκληση. Στην επιχορήγηση αυτή εντάσσονται και οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Τα χρήματα αυτά, όπως είπε ο περιφερειάρχης, είναι από το ΕΣΠΑ που έλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε δε πως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλες περιφέρειες για υλοποίηση ανάλογου προγράμματος.