A- A+
Έρχεται παρέμβαση ΥΠΑΝ για ανοιχτά μέσω ...χονδρικής καταστήματα - Τι λέει η νομοθεσία

Συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού δημιουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, εκμεταλλευόμενοι πως έχουν ΚΑΔ και στο λιανεμπόριο.

Πρόκειται τόσο για μεγάλες, όπως οι Public, Praktiker, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ΚΑΥΚΑΣ, Leroy Merlyn, όσο και για μικρές αλυσίδες που έχουν τη δυνατότητα βάση της νομοθεσίας να λειτουργούν τα καταστήματά τους.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η λειτουργία φυσικών καταστημάτων αποκλειστικά και μόνο για δραστηριότητες χονδρικού εμπορίου, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα.

- Επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης.

- Η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.).

Ο αντίλογος και ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Εκπρόσωποι φορέων της αγοράς κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των επιχειρήσεων που δεν έχουν στους ΚΑΔ τους το λιανεμπόριο, παρ΄ ότι έχουν τη δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, υπάρχουν «μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες – όψιμα όπως φαίνεται – ανακάλυψαν την…. χονδρική πώληση προς επαγγελματίες, σαν να μην τους έφταναν οι πλήρεις υπηρεσίες e-commerce που διαθέτουν και παρέχουν».

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ωστόσο,πως ανάμεσα στους επαγγελματίες ωστόσο είναι μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές και πάμπολλοι άλλοι, οι οποίοι φυσικά δεν θα προστρέξουν για να αγοράσουν προϊόντα χονδρικής με σκοπό την μεταπώληση, αλλά για ίδια χρήση, δηλαδή λιανική.

ADVERTISEMENT

Παρέμβαση Άδωνη Γεωργιάδη

Για το λόγο αυτό σε επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, η ΕΣΕΕ ζητά να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο.

Ειδικότερα, ζητείται να περιληφθεί ρητά στις αποφάσεις ότι η έκδοση τιμολογίων γίνεται μόνο σε επιχειρήσεις του πελατολογίου που μεταπωλούν.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πης «κανένα κατάστημα δεν πρέπει να είναι ανοιχτό για υγειονομικούς λόγους ενώ δεν πρέπει να διαμορφώνεται πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού για άλλους επαγγελματίες».

Για το λόγο αυτό έγινε ξεκάθαρο στις επίσημες ανακοινώσεις πως μόνο όσοι επαγγελματίες σχετίζονται με την οικοδομή θα μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα χονδρικού εμπορίου.