A- A+
Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός για όλες τις συναλλαγές- Τέλος σε ΑΦΜ - ΑΜΚΑ

Πραγματικότητα θα είναι πολύ σύντομα ο νέος Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) για κάθε πολίτη, που θα αποτελεί το μέσο ταυτοποίησης για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Όλες οι κρατικές υπηρεσίες και οι δημόσιοι φορείς θα χρειάζονται μόνο το συγκεκριμένο αριθμό για να ταυτοποιήσουν έναν πολίτη και να κάνουν μία συναλλαγή μαζί του online ή δια ζώσης.

Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ ή άλλους αριθμούς μητρώων, οι οποίοι σταδιακά θα καταργηθούν.

Ποιος θα είναι ΠΑ

Ο υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε πρόσφατα ότι ο νέος προσωπικός αριθμός θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ.

Θα αποτελεί δε τον αριθμό της νέα ταυτότητας μας. Δεν θα λέγεται όμως ΑΦΜ, αλλά «Π.Α, Προσωπικός Aριθμός».

Στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν «check» σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα.

Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του μέτρου τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚΑ, έως ότου τα σχετικά συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο σύστημα πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

ADVERTISEMENT

Προς 12ψηφιο αριθμό

Σε δύο περίπου χρόνια όμως από σήμερα, θα οριστικοποιηθεί ο προσωπικός μας αριθμός, που από 9ψήφιος θα γίνει 12ψήφιος.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, ο Π.Α. αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 είναι αριθμητικά, και χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο.

Ο Π.Α. δεν μεταβάλλεται και απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

ADVERTISEMENT


Η online επαλήθευση ταυτότητας

Πολύ χρήσιμος θα είναι ο νέος ΠΑ στις online συναλλαγές μας με το Δημόσιο ή ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες, όπως οι τράπεζες, όπου ζητείται ταυτοποίηση.

Ο πολίτης κάνοντας χρήση ειδικής δημόσιας πλατφόρμας θα μπορεί εξ αποστάσεως να αποδείξει την ταυτότητά του.

Έτσι, θα μπορεί να κάνει όλες τις συναλλαγές του online και δεν θα χρειάζεται πχ. να πάει στην τράπεζα για υπογραφές, όπως συμβαίνει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) είναι αποκλειστικά αρμόδια για την παροχή υπηρεσιών επαλήθευσης ταυτότητας των φυσικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, οι φορείς του δημόσιου τομέα επεξεργάζονται τον Π.Α., μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., με μόνο και αποκλειστικό σκοπό την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων.

Έτσι, θα είναι δυνατή η παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, η εν γένει διεκπεραίωση των υποθέσεων των φυσικών προσώπων και η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Όταν σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται η συλλογή και επεξεργασία του ΑΦΜ, ιδίως για φορολογικούς ή τελωνειακούς σκοπούς ή για σκοπούς είσπραξης δημοσίων εσόδων χρησιμοποιούνται και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας μόνο τα τελευταία 9 αριθμητικά στοιχεία του Π.Α.