A- A+
Έρχεται ο δεύτερος γύρος των 5ετών κρατικών δανείων με 1% επιτόκιο - Οι δικαιούχοι

Μέσα στον Ιούνιο θα ενεργοποιηθούν οι αιτήσεις για το δεύτερο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα μοιράσει στην αγορά φθηνό χρήμα 1,40 δισ. ευρώ.

Στον πρώτο κύκλο που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες διατέθηκαν συνολικά 600 εκατ. ευρώ σε περίπου 54.000 επιχειρήσεις. Δηλαδή το μέσο ποσό ανά αιτούντα διαμορφώθηκε σε 11.110 ευρώ.

Η δράση προϋπολόγιζε την παροχή δανείων 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η διάθεση όλων των πόρων.

Κι αυτό διότι ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων δεν θέλει να δεσμευθεί για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έως και τις 31/10/2020, όπως προβλέπεται από τους όρους του προγράμματος.

Ως εκ τούτου, τα 400 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν θα προστεθούν στο δεύτερο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα τρέξει μέσα στον Ιούνιο.

Οι νέες αιτήσεις

Έτσι, το συνολικό ποσό που θα μοιράσει το υπουργείο Οικονομικών θα διαμορφωθεί στα 1,4 δισ. ευρώ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport", με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια, μετά την οριστικοποίηση του ποσού του δανείου, θα πρέπει οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι να οριστικοποιήσουν την αίτηση για να πιστωθούν τα χρήματα στον επαγγελματικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.

Οι όροι του δανείου

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Τα χαρακτηριστικά του δανείου

Τα ελάχιστα ποσά που θα δοθούν διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους
δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,
ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Ο υπολογισμός του γίνεται με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο, που υπολογίζει τις απώλειες που είχε η επιχείρηση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Στον πρώτο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ελήφθηκε υπόψιν το α΄ τρίμηνο του 2020, ενώ στο δεύτερο γύρο που θα ακολουθήσει κριτήριο θα αποτελέσει ο τζίρος Απριλίου και Μαίου σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.

ADVERTISEMENT

Δεσμεύσεις επιχείρησης

Μοναδική υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι να διατηρήσουν έως και τις 31/10/2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. 

Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη.

Σε αυτήν θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.