A- A+
Έρχεται ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Τα ποσά της ενίσχυσης

Τον Ιανουάριο θα τρέξει το υπουργείο Οικονομικών τον επόμενο γύρο κρατικών επιδοτήσεων και σχεδόν άτοκων δανείων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, έτσι και στον αναμενόμενο πέμπτο κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, δηλαδή είναι επιχορήγηση, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι δάνειο 4ετούς διάρκειας.

Στην περίπτωση του δανείου, η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι 48 μήνες, ενώ θα δίνεται μία περίοδος χάριτος τουλάχιστον 12 μηνών.

Ως προς το επιτόκιο και αυτή τη φορά αναμένεται να είναι πολύ χαμηλό, κατά πάσα πιθανότητα κάτω από το 1%.

Το ύψος της ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης θα εξαρτάται από τις απώλειες που θα έχουν οι επιχειρήσεις στο τετράμηνο Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2020.

Ο εφετινός τζίρος θα συγκρίνεται με τον αντίστοιχο περυσινό. Το ποσό που θα προκύπτει θα πολλαπλασιάζεται με ειδικό συντελεστή για να προκύψει μία εκτίμηση για το χαμένο μικρό κέρδος της επιχείρησης.

Στη συνέχεια από το παραπάνω αποτέλεσμα θα αφαιρούνται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των εργαζομένων της επιχείρησης που βρέθηκαν σε αναστολή το τελευταίο τετράμηνο του 2020 και το ποσό που έλαβε η επιχείρηση από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.

Άρα, το κράτος με τις δύο δράσεις (4 και 5) θα καλύψει τις απώλειες σε μικτό κέρδος που εκτιμάται ότι θα είχαν οι επιχειρήσεις αν λειτουργούσαν.

Σημειώνεται πως προϋπόθεση για να μην δώσει πίσω το 50% της ενίσχυσης η επιχείρηση είναι να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.