A- A+
Έρχεται νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για 6.000 αγρότες με αρχική επιδότηση έως 20.000 ευρώ
Άμεσα αναμένεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών για το 2014 που αφορά τουλάχιστον 6.000 επενδυτικά σχέδια με αρχική επιδότηση έως 20.000 ευρώ, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Προκηρύσσονται νέα συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια με σκοπό την ενίσχυση νέων καινοτόμων καλλιεργειών και τον εκσυγχρονισμό ή και επέκταση των υφιστάμενων.

Επιπλέον, στις 4 Δεκεμβρίου 2013 αποτυπώθηκαν σε σχετικό ΦΕΚ τροπολογίες για τον καθορισμό της διαδικασίας υπαγωγής αιτήσεων ενίσχυσης μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων σε προγράμματα ενίσχυσης.

Η παραπάνω απόφαση καθορίζει τους κανόνες που διέπουν την υπαγωγή επενδύσεων στο Μέτρο 123Α –«αύξηση της αξίας των αγροτικών προϊόντων». Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης που απαιτείται για την υλοποίηση του Μέτρου ανέρχεται για το 2013 σε €36 εκατ., για το 2014 σε €62 εκατ. και για το 2015 σε €145 εκατ.

Ποιοι ενισχύονται

Ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων, καθώς και οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αναβάθμιση της μεταποιητικής υποδομής, που προωθούν την καινοτομία και τηρούν τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας τροφίμων.

Επιπλέον, ενισχύονται οι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ποιότητας ή πιστοποιημένα τρόφιμα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, «νησιωτικό», «ορεινό» κλπ.), που συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή και στην ευζωία των ζώων.

Τέλος ενισχύονται οι προσπάθειες εξεύρεσης νέων αγορών και η εξαγωγική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση των επενδύσεων προωθούνται αιτήσεις προϋπολογισμού €100 χιλ - €5 εκατ. (80% των πόρων του προγράμματος ) και επενδύσεις €5 εκατ. - €10 εκατ. (20% των πόρων του προγράμματος).

Συνολικά, από τη κατανομή των κεφαλαίων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014-2020 προβλέπονται για την Ελλάδα, από τον πρώτο πυλώνα, άμεσες ενισχύσεις €384 ανά εκτάριο κατ΄ έτος και από το δεύτερο πυλώνα € 163 ανά εκτάριο καλλιεργούμενης γης κατ’ έτος.

Δανεισμός από το ΤΑΕ

Παράλληλα, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), που λειτουργεί ως χρηματοδοτική μονάδα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, δανειοδοτεί τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με την αγορά.

Συγκεκριμένα, τα επιτόκια δανεισμού ανέρχονται στο 3,87% για τους επαγγελματίες αγρότες και στο 4,1% για τους άλλους επενδυτές.

Το Ταμείο διαθέτει για την δανειοδότηση των αγροτικών επιχειρήσεων κεφάλαια ύψους €253 εκατ. τα οποία προκύπτουν από την συνεπένδυση κεφαλαίων του ταμείου και των τραπεζών που συμμετέχουν.