A- A+
Έρχεται νέο Εξοικονομώ μαμούθ με καλύτερους όρους και φοροαπαλλαγές

Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα πρόγραμμα - μαμούθ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στη χώρα μας αλλά και συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα με την σημερινή του μορφή θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες.

Οι συζητήσεις με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την οριστικοποίηση του ύψους του προϋπολογισμού του προγράμματος και των φοροαπαλλαγών είναι σε εξέλιξη.

Θα ακολουθήσουν συζητήσεις και με τις τράπεζες για την δική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Φορολογικά κίνητρα

Συγκεκριμένα, οι κοινοτικοί πόροι θα συνδυάζονται με φορολογικά κίνητρα αλλά και με τραπεζικά δάνεια όπου είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών οι οποίες αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται εισπράττοντας μέρος του κόστους που εξοικονομεί ο καταναλωτής από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Πέρα από τις επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης το νέο πρόβλημα θα επιδοτεί και έργα που συνδέονται με την ενεργειακή αυτονόμηση κτιρίων με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τι προέβλεπε το τελευταίο πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ προέβλεπε τα ακόλουθα:

- Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμη κατοικία για χρηματοδότηση είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
  • Έχει νόμιμη άδεια
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Αποδόσεως (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

- Χρηματοδοτούμενες εργασίες

Μπορείτε να επιλέξετε από τις παρακάτω χρηματοδοτούμενες κατηγορίες εργασιών για την ενεργειακή βελτίωση του σπιτιού σας:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκιάσεως
  • Τοποθέτηση θερμομονώσεως στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμβανομένων του δώματος/ στέγης και της πιλοτής)
  • Αναβάθμιση συστήματος θερμάνσεως/ψύξεως και παροχής ζεστού νερού.

Τα κριτήρια και η επιδότηση

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανά ιδιοκτησία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας χρήσεως της κατοικίας, με μέγιστο τα 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κύριας κυριότητας και πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια.

Από τον παραπάνω πίνακα γίνεται σαφές ότι έμφαση δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Η 7η κατηγορία αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου.

Ισχύει η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δηλαδή η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική.