A- A+
Έρχεται η νέα «Επενδυτική Τράπεζα» - Πουλήθηκε στον όμιλο Βαρδινογιάννη
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κατέληξε στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Αυτό σημαίνει ότι εντός του 2019 ένας νέος τραπεζικός παίκτης θα κάνει την είσοδό του στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το σύνολο των υπηρεσιών σε δάνεια και καταθέσεις.

Τη μεταβίβαση ανακοίνωσε η EY, ως σύμβουλος πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, καθώς υπεγράφη η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ της Ireon Investments Ltd., συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, και του Ειδικού Εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Η πώληση περιλαμβάνει τα εξής:

  • 97,08% των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος
  • 94,52% των μετοχών της CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ
  • 100% των μετοχών της Laiki Factors & Forfeiters

Ο νέος παίκτης

Ο νέος ιδιοκτήτης αναμένεται να δημιουργήσει μία νέα τράπεζα, με μικρό αριθμό καταστημάτων, που λόγω του υγιούς ισολογισμού τους θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, θα επιχειρήσει να αντλήσει καταθέσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Εκτός από τη νέα Επενδυτική Τράπεζα, σε προετοιμασία για την έναρξη των εργασιών της μέσα στο 2019 βρίσκεται και η Praxia Bank, πρώην Credicom.

Όξυνση ανταγωνισμού

Τα δύο νέα σχήματα θα εντείνουν τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, προς όφελος των πελατών των τραπεζών, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερα επιτόκια.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο νέων τραπεζών θα είναι τα εξής:

- Μικρό δίκτυο καταστημάτων, που θα δίνει έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θα εξασφαλίζει ποιοτικότερη εξυπηρέτηση, χωρίς ουρές

- Διάθεση προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών δικτύων, με καλύτερους όρους τόσο στα δάνεια, όσο και στις καταθέσεις

- Έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων