A- A+
Έρχεται η εποχή των έξυπνων μετρητών της ΔΕΗ - Τα οφέλη για καταναλωτές
Ξεκινά άμεσα από τη ΔΕΗ η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος σε 170.000 πελάτες της, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που προκηρύχθηκε. Οι δυνατότητές τους.

Οι νέοι μετρητές θα επικοινωνούν μέσω ασύρματου και θα δίνουν στοιχεία σε κέντρα ελέγχου του συστήματος, επιτρέποντας την τηλεμέτρηση της κατανάλωσης και την τηλεδιαχείριση της ζήτησης.

Οι προσφορές για το διαγωνισμό που προκήρυξε ο διαχειριστής του συστήματος ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να υποβληθούν έως το Σεπτέμβριο και με βάση το χρονοδιάγραμμα οι 170.000 μετρητές θα πρέπει να εγκατασταθούν έως και το Μάρτιο του 2016.

Τα οφέλη

Οι δυνατότητες αυτές συνεπάγονται μία σειρά από οφέλη για τους καταναλωτές. Ειδικότερα:

- Θα χρεώνονται τιμολόγια στη διάρκεια του 24ώρου. Οι τιμές τις ώρες αιχμής θα είναι υψηλότερες και τις περιόδους χαμηλής ζήτησης χαμηλότερες

- Καταργούνται τα έναντι. Η online μέτρηση θα επιτρέψει την κατάργηση των έναντι λογαριασμών, καθώς ο καταναλωτής και η ΔΕΗ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ακριβή κατανάλωση του πελάτη της.

- Μηνιαίο λογαριασμοί. Η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει λογαριασμούς σε μηνιαία βάση και όχι κάθε δίμηνο όπως ισχύει σήμερα.

- Προγράμματα επιβράβευσης. Θα μπορούν να δημιουργηθούν πακέτα - προγράμματα ανταμοιβής με χαμηλότερες χρεώσεις για όσους χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές τους τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης.

Που θα τοποθετηθούν

Το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας και ειδικότερα στους νομούς:

  • Ξάνθης (60.000 μετρητές)
  • Λέσβου (80.000 μετρητές)
  • Λευκάδας (20.000 μετρητές)
  • Αττικής (7.000 μετρητές)
  • Θεσσαλονίκης (3.000 μετρητές).

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τη σύμβαση και για τα νησιά Θήρα (17.000 μετρητές), Κύθνος (3.000 μετρητές), και Μήλος (10.000 μετρητές).