A- A+
Έρχεται η ενεργειακή κάρτα για φθηνότερο ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά - Όλα τα οφέλη

Στο λανσάρισμα μίας «ενεργειακής κάρτας» μέσω της οποίας τα πληττόμενα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο ρεύμα, προχωρά η κυβέρνηση.

Εκτός από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος, η νέα κάρτα θα διασφαλίζει ότι δε θα προχωρούν αποσυνδέσεις σε πληττόμενα νοικοκυριά αν έχουν οφειλές και θα προσφέρονται ευνοϊκές λύσεις αποπληρωμής τους.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό πληττόμενο θα είναι διαφορετικά από αυτά που ισχύουν για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που πληρώνουν την ενέργεια βάση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα τιμολόγια ρεύματος



Πώς θα λειτουργεί η κάρτα

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, όσοι αποκτήσουν την ενεργειακή κάρτα θα έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες ποσότητες ενεργειακών προϊόντων σε προνομιακή τιμή.

Η ποσότητα του φθηνού ρεύματος, με την οποία θα είναι «φορτωμένη» η κάρτα, θα καλύπτει τις ελάχιστες συνθήκες θερμικής άνεσης των πληττόμενων νοικοκυριών.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω της κάρτας θα κλειδώνει μία χαμηλή τιμή στο ρεύμα για συγκεκριμένα kwh. Μετά την κατανάλωσή τους, θα επιβάλλονται οι χρεώσεις της αγοράς.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ένταξης στο ευνοϊκό μέτρο δεν θα έχουν όσοι πληρώνουν με το βάση Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

ADVERTISEMENT

Επιπλέον προνόμια

Ταυτόχρονα, μέσω της ενεργειακής κάρτας, τα νοικοκυριά θα εξασφαλίζουν τα εξής:

  • Αυτόματη προστασία

Στην περίπτωση καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, αυτόματα θα ενεργεοποιείται το πλέγμα προστασίας για νοικοκυριά που είναι πληττόμενα βάση των κριτηρίων καθορισμού της κατηγορίας.

  • Απαγόρευση αποσύνδεσης

Καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών.

  • Ρυθμίσεις εξόφλησης χρεών

Διευκόλυνση αποπληρωμής και υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου και ευνοϊκότερου πλαισίου διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα θα δίνεται η δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης βάσει ενός ποσοστού της μηνιαίας δαπάνης των πληττόμενων νοικοκυριών.

Ενδεικτικά, τέτοιες περιπτώσεις δύνανται να είναι περίοδοι με παρατεταμένη οικονομική ύφεση, περίοδοι με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, οι οποίες θα διαφοροποιούνται ανά κλιματική ζώνη στην ελληνική επικράτεια κ.ά.