A- A+
Έρχεται επίδομα εργασίας από τον ΟΑΕΔ για όσους βρίσκουν δουλειά - Ποιο θα είναι το ύψος του

Επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά θεσπίζει ο ΟΑΕΔ, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Έως σήμερα, οι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που παίρνουν επίδομα ανεργίας, εάν βρουν δουλειά κατά τη διάρκεια χορήγησης του ( 5 έως 12 μήνες κατά περίπτωση) διακόπτεται η καταβολή του.

Η διαφορά με το μισθό

Έτσι, κάποιος που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό μπορεί να προτιμήσει ακόμη κι αν βρεθεί μία δουλειά, να παραμείνει σε καθεστώς ανεργίας, ώστε να λαμβάνει το μηνιαίο ποσό των 407 ευρώ χωρίς να εργάζεται.

Από την άλλη, αν δούλευε θα έπαιρνε καθαρά το μήνα το ποσό των 569 ευρώ περίπου, δηλαδή μόλις 162 ευρώ περισσότερα.

Μάλιστα ένα μέρος από αυτά μπορεί να είναι απαραίτητα για έξοδα που σχετίζονται με την εργασία, όπως πχ. την μετακίνηση στον τόπο εργασίας.

Τι κερδίζουν οι άνεργοι

Με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, δίνεται κίνητρο στους ανέργους να βρουν δουλειά το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη για τον ΟΑΕΔ προβλέπει τη συνέχιση χορήγησης του 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι και τη λήξη της αρχικής διάρκειας της επιδότησης.

Έτσι, ένας κοινός άνεργος θα συνεχίσει να παίρνει το ποσό των 204 ευρώ περίπου, παράλληλα με το μισθό του, για όσο διάστημα θα λάμβανε και το επιδόμα ανεργίας.

Άρα οι συνολικές απολαβές μαζί με τον κατώτατο μισθό αυξάνονται στα επίπεδα των 773 ευρώ έναντι 407 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.

ADVERTISEMENT

Το μαστίγιο

Την ίδια στιγμή όμως, το υπουργείο Εργασίας θέτει κανόνες για να εμποδίσει όσους επιχειρούν να κοροϊδέψουν το σύστημα, προκειμένου να παίρνουν επίδομα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διαγραφή από το μητρώο ανέργων, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ.

Δηλαδή θέσεων που είναι αντίστοιχες του προφίλ και των ικανοτήτων του ανέργου και βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας του.