A- A+
Έρχεται απαλλαγή από τα ενοίκια ως το Μάιο και 100% επιδότηση εισφορών

Η διαφαινόμενη παράταση του lockdown οδηγεί την κυβέρνηση στον επανασχεδιασμό των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ειδικά των βαριά πληττόμενων από την κρίση επιχειρήσεις.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της αγοράς στις κόκκινες περιοχές είναι αδύνατο την 1η Μαρτίου, με το βασικό σενάριο πλέον να θέλει το λιανεμπόριο κλειστό τουλάχιστον έως τα μέσα του Μαρτίου.

Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο περισσότερο στοχευμένο μέτρο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Οι βασικές πτυχές του είναι οι εξής:

  • Ενοίκια

Εξετάζεται η παράταση της απαλλαγής από τα ενοίκια για σοβαρά πληττόμενους κλάδους μέχρι και το Μάιο, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από τα μισθώματα τους πρώτους 5 μήνες του 2020.

Ο λόγος γίνεται για εστίαση, τουρισμό, λιανεμπόριο, μεταφορές, αθλητισμό και πολιτισμό, που κατά τα φαινόμενα θα ξαναπληρώσουν ξανά ενοίκιο απόν τον Ιούνιο.

Από την άλλη, οι λοιπές πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα κερδίζουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο της επαγγελματικής τους στέγης και της κύριας κατοικίας αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να ισχύσει και για τη φοιτητική στέγη.

  • Ασφαλιστικές εισφορές

Αυτή τη στιγμή όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή δεν επιβαρύνουν την επιχείρηση με ασφαλιστικές εισφορές.

Όταν όμως η αγορά ανοίξει θα χρειαστεί και σε αυτό το πεδίο εξόδων στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, με ποιο πιθανό σενάριο να στηριχθούν οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό και πάνω.