A- A+
Επιβράβευση 5% ή 10% από την εφορία για αγορές με κάρτα σε «ύποπτες» επιχειρήσεις

Επιβράβευση όπως και οι τράπεζες, στις αγορές με κάρτα, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, ως κίνητρο για διενέργεια e-συναλλαγών σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στόχος είναι πέραν της ποινής που επιβάλλεται στο ποσό των αποδείξεων που δεν συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, να θεσπιστούν και κίνητρα για τη χρήση καρτών.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το όφελος για όσους χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για αγορές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, να φτάνει το 5% ή το 10%.

Το όφελος είτε θα μειώνει το φόρο εισοδήματος κάθε χρόνο ή θα συγκεντρώνονται πόντοι, που θα αντιστοιχούν σε πραγματικό χρήμα, το οποίο θα επιστρέφεται στο τέλος κάθε χρονιάς στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Αυτό θα ισχύει όμως μόνο για αγορές που γίνεται σε ύποπτες για φοροδιαφυγή επαγγελματικές ομάδες:

Ενδεικτικά, στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρονται κομμωτήρια, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια.

Αλλαγές στη φορολοταρία

Πέρα από τα παραπάνω, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την άμεση αλλαγή του συστήματος της φορολοταρίας, ώστε να γίνει πιο ελκυστική.

Σήμερα, 1.000 φορολογούμενοι κάθε μήνα κατ΄ όπιν κλήρωσης κερδίζουν από 1.000 ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους διενεργείται μία μεγάλη κλήρωση που αναδεικνύει 10.000 τυχερούς.

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα υπάρχουν μεν λιγότεροι νικητές ανά μήνα, αλλά μεγαλύτερα έπαθλα, ενώ το νέο σύστημα θα προβληθεί περισσότερο μέσω διαφημίσεων.

Τέλος, δεν αποκλείονται τα έπαθλα να μην είναι χρηματικά, αλλά σε είδος, όπως αυτοκίνητα ή ακόμη και σπίτια!