A- A+
Επιθετικές ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια μετά τις εκλογές - Πώς θα μειώνεται η δόση
Νέες επιθετικότερες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες, με στόχο να καταστήσουν εξυπηρετήσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα.

Τα νέα εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους θα θεσμοθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, δίνοντάς τους την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μαζικές ρυθμίσεις για όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Από τη μία πλευρά, θα υπάρξει «κυνηγητό» σε όσους μπορούν, αλλά δε θέλουν να πληρώσουν, και από την άλλη θα μειωθούν οι δόσεις σε βιώσιμα επίπεδα για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες.

«Κούρεμα» οφειλής

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αφού ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και γνωρίζουμε το μέγεθος του ανοίγματος για το σύστημα, θα δούμε σε μεγαλύτερη κλίμακα ακόμη και διαγραφές δανείων, δηλαδή «κούρεμα» μέρους της οφειλής.

Αυτό θα παρέχεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, υπό τη μορφή μπόνους, όταν ο δανειολήπτης αποδεικνύεται συνεπής στη ρύθμιση που έχει εφαρμοστεί για την οφειλή του.

Θα δίνεται δηλαδή στο τέλος της περιόδου διακανονισμού.

Ο διαχωρισμός του δανείου

Τα νέα προγράμματα ρύθμισης που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες ειδικά στα στεγαστικά, θα προβλέπουν λύσεις τύπου «split balance», οι οποίες προβλέπουν το διαχωρισμό του δανείου σε δύο μέρη:

  • Το πρώτο μέρος αποπληρώνεται κανονικά βάση μίας τοκοχρεολυτικής δόσης
  • Το δεύτερο τοποθετείται σε ένα άτοκο ή χαμηλότοκο λογαριασμό και παραμένει «παγωμένο» για ένα διάστημα έως και 10 έτη.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η μηνιαία δόση του δανείου σε επίπεδα εξυπηρετήσιμα, βάση των εισοδημάτων του δανειολήπτη, ο οποίος για κάποια χρόνια θα απολαμβάνει μία άτοκη περίοδο χάριτος για μέρος του δανείου του.

Μετά την πάροδό της επανεξετάζεται η κατάστασή του. Ανάλογα με την εξέλιξη των εισοδημάτων του, μπορεί να γίνει εκ νέου διακανονισμός, να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ή ακόμη και να διαγραφεί μέρος του δανείου εάν η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει.