A- A+
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Την Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές - Ποιοι κόβονται

Τη Δευτέρα ανοίγει η εφαρμογή των αιτήσεων για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» και την Τετάρτη ξεκινούν οι πληρωμές από το υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά θα διατεθούν 1,50 δισ. ευρώ σε όσες επιχειρήσεις μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος κάνουν αίτηση για χορήγηση της ενίσχυσης σε νέα πλατφόρμα στο mybusinesssupport που θα ανοίξει τη Δευτέρα.

Με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι πρώτες πληρωμές από το Δημόσιο στις πληττόμενες επιχειρήσεις, αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη.

Ποιοι μένουν εκτός

Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις προϋποθέσεις για τη λήψη της ενίσχυσης και το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό της.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα δύο κριτήρια για την εξασφάλιση του βοηθήματος θα είναι τα εξής:

- Η μείωση του τζίρου το διάστημα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2020 να είναι τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

- Τα έσοδα που δηλώθηκαν στο τελευταίο δίμηνο της χρονιάς να είναι πάνω από ένα ορισμένο ύψος, πχ. τα 150 ευρώ ανά μήνα.

Με τους κόφτες αυτούς εκτιμάται ότι θα τεθούν εκτός της περιμέτρου των ενισχυόμενων επιχειρήσεων περί το 25% όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

ADVERTISEMENT

Δώρο το 50%

Από εκεί και πέρα η ενίσχυση εκτιμάται πως θα υπολογίζεται ως εξής:

Η πτώση στον τζίρο του 4μήνου θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή καθαρού κέρδους της επιχειρήσης, όπως προκύπτει από συγκεκριμένο αλγόριθμο βάση της δήλωσης Ε3 του 2019.

Από το ποσό που θα προκύψει θα αφαιρούνται τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και σίγουρα ένα ποσό ανά εργαζόμενο που τέθηκε σε αναστολή στο τέλος του 2020.

Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρχει μείωση του ποσού λόγω της έκπτωσης στα ενοίκια που εξασφάλισαν οι πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση κατά 50% δεν θα επιστρέφεται και το υπόλοιπο 50% θα εξοφληθεί σε 4 χρόνια με πολύ χαμηλό επιτόκιο, κάτω του 1%.

Σε λίγες ώρες όλες οι απορίες μας θα λυθούν με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης.