A- A+
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Μείωση τζίρου 20% το διαβατήριο για την ενίσχυση - Κόφτης στις 100 χιλ. ευρώ

Εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας η απόφαση για τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα αρχίσει να καταβάλλεται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τους τελικούς όρους της δράσης, δεν αλλάζει η φιλοσοφία του μαθητικού τύπου υπολογισμού της ενίσχυσης, ενώ τα δύο βασικά κριτήρια εξασφάλισης της ενίσχυσης είναι τα εξής:

- Μείωση του κύκλου εργασιών ΦΠΑ κατά 20% το διάστημα Σεπτέμβριο - Δεκέμβριος 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσιβή περίοδο

- Ο κύκλος εργασιών του τετραμήνου αυτού να είναι μεγαλύτερος από 600 ευρώ

Η διαδικασία

Το υπουργείο Οικονομικών μέσω της πλατφόρμας mybusinessuport θα ενημερώσει τους δικαιούχους για το ποσό που δικαιούνται.

Στη συνέχεια, οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναγράψουν στο σχετικό πεδίο το ποσό της χορήγησης που αιτούνται και να οριστικοποιήσουν την αίτηση έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα, άρα όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αιτήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουν οι επιχειρήσεις τα χρήματα.

Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

Το 50% του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 συνιστά επιδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα διατηρήσει έως το τέλος Ιουνίου τις θέσεις εργασίας που διατηρούσε την 1η Νοεμβρίου.

Το υπόλοιπο 50% του ποσού αφορά δάνειο διάρκειας 40 μηνών, με επιτόκιο 0,64%, το οποία θα αρχίσει να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ μέχρι τότε παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος.

Από εκεί και πέρα, ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της ενίσχυσης είναι ο εξής:

(Κύκλος εργασιών Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 μείον Κύκλος Εργασιών Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2019) επί ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών*.

Από το ποσό που προκύπτει αφαιρούνται τα εξής:

- Αριθμός εργαζομένων σε αναστολή x 534 ευρώ και

- Ποσό που έλαβε η επιχείρηση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

* Πρόκειται για συντελεστή προς εκτίμηση του περιθωρίου κέρδους βάση της δήλωσης Ε3 2020

Ο ακριβής υπολογισμός έχει ως εξής: Η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών ισούται με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του έτους 2019 αφαιρουμένου του συνόλου φορολογητέων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του έτους 2019, διαιρεμένου με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019

ADVERTISEMENT

Ελάχιστα όρια και πλαφόν

Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση είναι το ποσό των 100.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, τα κατώτατα όρια είναι τα εξής, εφόσον η επιχείρηση είχε ενεργό κύριο ΚΑΔ, έναν από αυτούς που αναφέρονται παρακάτω, στις 5 Νοεμβρίου 2020:

- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020,

- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε (5) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.