A- A+
Επιστρεπτέα προκαταβολή: 5 καυτά ερωτήματα για το κρατικό δάνειο που δεν έχουν απαντηθεί

Άγνωστες παραμένουν ακόμη σημαντικές πτυχές των κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, που θα δώσει το ΥΠΟΙΚ σε επιχειρήσεις που θα κάνουν σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κλεώπα, πρόεδρο της Kleopas Alliott Business Consultants, η ενίσχυση των επιχειρήσεων με την μορφή της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» είναι αναμφίβολα μια εξαιρετικά σοβαρή και αξιέπαινη προσπάθεια να κρατήσεις όρθιες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Όπως εξηγεί, η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα δάνειο προς την επιχείρηση με δανειστή το κράτος.

Θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει, και εν πολλοίς είναι, ως δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ένα όρος με τον οποίο πολλές επιχειρήσεις είναι ήδη εξοικειωμένες.

Τα λεπτά σημεία που δεν έχουν απαντηθεί

Υπάρχουν όμως και μερικά λεπτά σημεία που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τους υποψηφίους δανειζόμενους.

Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κλεώπα, δεν είναι άλλα από άγνωστες ακόμη παραμέτρους και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται.

Συγκεκριμένα:

1) Ύψος δανείου

Το κεφάλαιο του δανείου εξαρτάται μεν από τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων αλλά το ύψος του θα είναι άγνωστο ως την ημέρα που η επιχείρηση θα ενταχθεί σε αυτό.

2) Επιτόκιο δανείου

Ομοίως άγνωστο είναι και το επιτόκιο, άσχετα με το γεγονός πως λέγεται ότι το ύψος του θα είναι μικρό. 

3) Δέσμευση για θέσεις εργασίας

Η δέσμευση που αναλαμβάνει η επιχείρηση για διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι κι αυτή πολύ. Έχει όμως και αυτή μια άγνωστη παράμετρο. Είναι ο μη καθορισμός της χρονικής της διάρκειας της.

Η διάρκεια του δανείου θα είναι 5ετής με ένα έτος περίοδο χάριτος. Ποια θα είναι όμως η χρονική διάρκεια της  δέσμευσης για διατήρηση των θέσεων εργασίας;  

4) Αδυναμία αποπληρωμής

Τέλος μια ακόμη άγνωστη αλλά πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι δεν ξεκαθαρίζεται το αν η αδυναμία αποπληρώσεως του δανείου προς το δημόσιο θα μετατραπεί σε ένα είδος «φορολογικής» υποχρέωσης με την έννοια αφενός μεν του περιορισμού της δυνατότητας λήψης φορολογικής ενημερότητας, αφετέρου δε κατασχέσεων.

«Τα άγνωστα αυτά σημεία πρέπει να ξεκαθαριστούν το ταχύτερο ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να εκτιμήσουν - πέρα από τα αναμφισβήτητα οφέλη – και τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν» καταλήγει ο κ. Κλέωπας