A- A+
Επιστρέφουν στις προθεσμιακές καταθέσεις οι Έλληνες - Συμβάσεις 22 δισ. ευρώ σε 3 μήνες

Μετά από μία πολυετή κάμψη της ζήτησης για προθεσμιακές καταθέσεις, η άνοδος των επιτοκίων από τις τράπεζες έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το προϊόν.

Τα υπόλοιπα των λογαριασμών της κατηγορίας στα νοικοκυριά υποχωρούσαν για 39 συνεχείς μήνες, από τον Αύγουστο του 2019 έως και το Νοέμβριο της περυσινής χρονιάς.

Σε αυτό το διάστημα τα υπόλοιπά τους από τα 45 δισ. ευρώ υποχώρησαν κατά 22 δισ. ευρώ περίπου στα 23,5 δισ. ευρώ.

Η αντιστροφή των τάσεων

Ωστόσο, μετά την έναρξη του ανοδικού κύκλου στα επιτόκια της Ευρωζώνης οι τάσεις άρχισαν να αντιστρέφονται.

Η πρώτη ένδειξη ότι το κλίμα ...γυρίζει υπέρ των λογαριασμών προθεσμίας ήλθε τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα υπόλοιπά τους αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια.

Η άνοδος ήταν μικρή, γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο η αρχή είχε ήδη γίνει. Είχε προηγηθεί ο πρώτος γύρος μικρής ενίσχυσης των επιτοκίων από τις τράπεζες.

Καθώς όμως οι αποδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται, ανάλογη ήταν και η εξέλιξη των εισροών σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Το ρεκόρ του 2023

Έτσι, τον Ιανουάριο οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ και το Φεβρουάριο της εφετινής χρονιάς τα 1,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή των υπολοίπων από το Φεβρουάριο του 2013!.

Σημαντικότατο ρόλο για αυτήν την εξέλιξη έπαιξε η σημαντική προς τα πάνω αναπροσαρμογή των επιτοκίων από τις τράπεζες το συγκεκριμένο μήνα.

Συνολικά δε στο τρίμηνο η άνοδος των υπολοίπων έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το διάστημα οι ακαθάριστες ροές προς λογαριασμούς προθεσμίας ήταν μεγαλύτερες των 22 δισ. ευρώ.

Τι διάρκειες επιλέγονται

Ως προς το είδος των προϊόντων που επιλέγουν οι καταθέτες, στην πρώτη θέση των προτιμήσεων παραμένουν οι καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 έτος.

Στο υπό εξέταση τρίμηνο, το 90% περίπου των νέων συμβάσεων αφορούσαν προγράμματα διάρκειας έως και 1 έτος.

Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγράφεται ισχυρή δυναμική στα προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας.

Το Φεβρουάριο το μερίδιό τους ξεπέρασε το 20% έναντι 3,5% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι ευκαιρίες

Ο λόγος είναι προφανής.Οι τράπεζες λάνσαραν πληθώρα προϊόντων διάρκειας 15 έως 24 μηνών, που εκτός των άλλων δίνουν τη δυνατότητα στον αποταμιευτή να τα διακόψει πριν την λήξη τους χωρίς πέναλτι.

Με τον τρόπο αυτό ο καταθέτης κλειδώνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μία σίγουρη απόδοση κι αν παρουσιαστεί ανάγκη ή βρει κάποιο προϊόν με καλύτερο επιτόκιο, έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε ανάληψη των χρημάτων του, αφού προηγουμένως έχει εισπράξει τους τόκους που του αναλογούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες αποδόσεις στα προγράμματα με διάρκεια άνω των 12 μηνών έφτασε το Φεβρουάριο στο 1,92%, επίπεδα σχεδόν διπλάσια των προϊόντων μικρότερης διάρκειας (1,03%).

Σημειώνεται πάντως ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις άνω του έτους προσφέρουν κατά κύριο λόγο αυξανόμενα επιτόκια ανά μήνα ή τρίμηνο.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος αποχωρήσει από το προϊόν  που επέλεξε πριν τη λήξη του, θα λάβει χαμηλότερο επιτόκιο.

Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο προτού επιλέξετε ένα προϊον να ελέγξετε πως εξελίσσονται τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.

Κι αυτό διότι αν έχετε σκοπό ή προκύψει η ανάγκη να διακόψετε την προθεσμιακή κατάθεση πριν την λήξη της, θα χάσετε τα υψηλά επιτόκια των μηνών που ακολουθούν.

Πώς να κάνετε τη σύγκριση

Για παράδειγμα, αν εκτιμάτε πως είναι πιθανό να αποχωρήσετε από ένα πρόγραμμα στους έξι μήνες, θα πρέπει να συγκρίνετε τις αποδόσεις για αυτήν τη διάρκεια.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προϊόντων του Moneyonline έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζονται τόσο τα προϊόντα με τη διάρκεια που επιλέξατε, όσο και εκείνα που είναι μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά σπάνε χωρίς κόστος την ημέρα καταβολής των τόκων.

Με τον τρόπο αυτό έχετε την πλήρη εικόνα της αγοράς για την περίοδο που σας ενδιαφέρει.