A- A+
Επιστρέφουν οι προθεσμιακές καταθέσεις μέσω ...ΕΚΤ - Τα νέα επιτόκια

Καλά είναι τα νέα για τους ...λάτρεις των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς όπως όλα δείχνουν θα ξαναζωντανέψουν τους επόμενους μήνες, προσφέροντας καλύτερα επιτόκια.

Λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού - ρεκόρ στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οδηγείται σε σύσφυξη της νομισματικής της πολιτικής.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις στα επιτόκιά της, γεγονός που θα ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος χρήματος.

Οι προβλέψεις

Στο βασικό σενάριο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ από το -0,50% σήμερα θα επιστρέψει στο 0% το Δεκέμβριο του 2022.

Για το 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,50% και το 2024 θα φτάσει το 1,25%.

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το σενάριο, οι διατραπεζικοί δείκτες euribor, από τους οποίους εξαρτάται η πορεία των επιτοκίων τόσο στα δάνεια, όσο και στις καταθέσεις θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, όταν τα ευρωπαϊκά επιτόκια φτάσουν κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά στο 0,25%, θα δούμε ξανά αποδόσεις της τάξης του 0,05% -0,10% στις ελληνικές προθεσμιακές καταθέσεις.

Στην περίπτωση που ανέλθουν στο 0,50%, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ετησιοποιημένες αποδόσεις 0,25% στα καταθετικά προγράμματα προσυμφωνημένης διάρκειας.

ADVERTISEMENT

Παραδείγματα

Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα οι τόκοι είναι πολύ πιθανό να 10πλασιαστούν.

Για παράδειγμα σε μία προθεσμιακή κατάθεσης 100.000 ευρώ σήμερα, οι ετήσιοι προ φόρων τόκοι που δίνουν οι συστημικοί όμιλοι κινούνται στη ζώνη των 30 ευρώ.

Αν τα επιτόκια αυξηθούν στο 0,25%, τότε οι τόκοι σε ετήσια προ φόρων βάση θα διαμορφωθούν στα 250 ευρώ.