A- A+
Επιπλέον μέτρα από τις τράπεζες για την προστασία των χρηστών e-banking - Τι έκανε η Alpha Bank

Αύξηση των επιθέσεων σε χρήστες του e-banking ελληνικών τραπεζών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Πώς δρουν οι επιτήδειοι, τι να προσέχετε και ποιο μέτρο πήρε η Alpha Bank.

Οι κυβερνο-απατεώνες έχουν βρει μοναδική ευκαιρία να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για την κρίση του κορωνοϊού, έχουν αυξηθεί οι χρήστες του e-banking.

Έτσι, αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των τραπεζών από πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις e-συναλλαγές, καθώς αποτελούν εύκολους στόχους.

Η συνηθέστερη μορφή απάτης

Η πιο δημοφιλής μορφή απάτης είναι το phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα). Πρόκειται για κακόβουλη προσπάθεια επίδοξων απατεώνων να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία όπως, κωδικούς πρόσβασης internet banking, αριθμούς ή PIN πιστωτικών / χρεωστικών καρτών, αριθμούς διαβατηρίων, αστυνομικών ταυτοτήτων, ΑΦΜ, κλπ

Οι phishers στέλνουν μαζικά e-mails σε τυχαία e-mail accounts ανυποψίαστων παραληπτών, όπου είτε δελεάζοντας τους, είτε προσπαθώντας να τους πείσουν ότι είναι αναγκαίο, τους καλούν να επιλέξουν (να κάνουν κλικ σε) ένα σύνδεσμο (link) που υπάρχει στο e-mail.

Ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε ιστοσελίδες που έχουν φτιάξει οι phishers και οι οποίες μοιάζουν με τις πραγματικές ιστοσελίδες των τραπεζών, με σκοπό να παραπλανήσουν τους χρήστες, ώστε να πληκτρολογήσουν εκεί προσωπικά τους στοιχεία.

Πώς να προστατευτθείτε

Μπορείτε να προστατευτείτε από Phishing με τους εξής τρόπους:

- αποφεύγοντας να ανοίγετε e-mails από άγνωστους σε εσάς αποστολείς

- μη δίνοντας τους κωδικούς σας και τα προσωπικά στοιχεία σε sites που δεν γνωρίζετε σε ποιον οργανισμό ανήκουν

Επιπρόσθετη ασφάλεια στο myAlpha web

Σημειώνεται ότι \ηΗ Alpha Bank ήδη έχει λάβει ένα επιπρόσθετο μέτρο ασφαλείας για τους χρήστες του e-banking της.

Για την προστασία σας από απόπειρες phishing/ηλεκτρονικής απάτης αυξάνει την ασφάλεια του e-Banking σας και πλέον θα ζητά από εσάς την υποχρεωτική εισαγωγή myAlpha Code μετά από κάθε είσοδο στο myAlpha Web.

Εκτός κι αν η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με χρήση τετραψήφιου κωδικού PIN ή αναγνώρισης αποτυπωμάτων - προσώπου από τη συσκευή σας.