A- A+
Επιδότηση του 80% των μισθών για προσλήψεις ερευνητικού προσωπικού
Προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου έχουν επιχειρήσεις που υλοποιούν ερευνητικά έργα για την εξασφάλιση επιδότησης του 80% του μισθολογικού κόστου ερευνητών που θα προσλάβουν.

Κατεβάστε τον οδηγό του προγράμματος
Η δράση «Ενίσχυση της απασχόλησης ερευνητικού προσωπικού σε επιχειρήσεις» έχει σαν κύριο σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση, την αύξηση της επαγγελματικής ένταξης και την πρόληψη της ανεργίας των ερευνητών, μέσω της απόκτησης επαγγελματικής πείρας σε επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η δράση επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη και διάδοση ερευνητικών δραστηριοτήτων στις επιχειρήσεις και στην εξοικείωση τους με τα οφέλη της έρευνας και της τεχνολογικής ανανέωσης ως βασικών στοιχείων του στρατηγικού σχεδιασμού τους.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι επιχειρήσεις με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις.

Οι βασικές προϋποθέσεις είναι οι εξής:

• Η επιχείρηση θα πρέπει να είναι επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο.

• Η επιχείρηση θα πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De minimis)

• Η επιχείρηση δεν θα πρέπει να προβεί σε απολύσεις προσωπικού αντίστοιχου επιπέδου και αντικειμένου με αυτό των προσλαμβανόμενων ερευνητών από τη δημοσίευση της παρούσας και μέχρι 12 μήνες μετά την έναρξη του έργου

Το ύψος της επιχορήγησης

Το συνολικό ποσοστό της επιχορήγησης (Δημόσια Δαπάνη) ανά επιχείρηση ανέρχεται στο 80% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ερευνητικού έργου.

Κάθε επιχείρηση υποβάλει μια πρόταση για υλοποίηση ερευνητικού έργου διάρκειας 18-24 μηνών στο πλαίσιο του οποίου θα απαιτηθεί η πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού.

Η πρόταση θα πρέπει να προβλέπει την πρόσληψη ενός (1) έως δύο (2) ερευνητών. Επικουρικά, μπορεί να επιχορηγηθεί και η πρόσληψη ενός (1) επιπλέον ατόμου ως τεχνικό προσωπικό για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου.

Η απασχόληση του προς πρόσληψη προσωπικού αφορά αποκλειστικά και μόνο μισθωτή σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας με ελάχιστη διάρκεια 18 και μέγιστη διάρκεια 24 μηνών

Ποιοι μπορούν να προσληφθούν

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το προσωπικό που θα επιχορηγηθεί (ωφελούμενοι) είναι οι εξής:

i. Ιδιότητα ανέργου

Τα άτομα που θα προσληφθούν θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα ανέργου. Εναλλακτικά, στην περίπτωση ωφελούμενων οι οποίοι λόγω της εγγραφής τους σε επαγγελματικές ενώσεις /επιμελητήρια (πχ μηχανικοί, γιατροί κλπ), δεν έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα θεωρείται ότι έχουν την ιδιότητα του ανέργου εφόσον:

α) δεν έχουν εκδώσει κανένα τιμολόγιο/απόδειξη παροχής υπηρεσιών κατά το τελευταίο 6μηνο από την ημερομηνία της πρόσληψης και

β) δεν έχουν συνάψει σύμβαση έργου/ παροχής υπηρεσιών η οποία να είναι σε ισχύ.

ii. Επιπρόσθετες προϋποθέσεις πρόσληψης

Το προσωπικό που τελικά θα επιλεγεί για πρόσληψη:

• δεν θα πρέπει να έχει απασχοληθεί στην επιχείρηση ή σε άλλη επιχείρηση στην οποία η ίδια συμμετέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης κατά τους τελευταίους 12 μήνες από την έναρξη του έργου.
• Στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων: δεν θα πρέπει να είναι σύζυγος ή να συνδέεται με α’ βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία
• Στην περίπτωση Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., Ε.Π.Ε.: δεν θα πρέπει να είναι ομόρρυθμος εταίρος στις Ο.Ε και Ε.Ε., να ανήκει στα μέλη του Δ.Σ. για τις Α.Ε., να είναι εταίρος στις Ε.Π.Ε.

Ως Ερευνητικό προσωπικό νοούνται

α) κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος
β) κάτοχοι Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με τουλάχιστον 5ετή ερευνητική εμπειρία στο επιστημονικό αντικείμενο της ερευνητικής πρότασης, η οποία θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά την κτήση του μεταπτυχιακού τίτλου.

Ως Τεχνικό/Υποστηρικτικό της έρευνας προσωπικό νοούνται:

α) κάτοχοι Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ερευνητική εμπειρία ώστε να ενταχθούν στο Ερευνητικό προσωπικό
β) πτυχιούχοι Πανεπιστημίων
γ) πτυχιούχοι ΤΕΙ

Επιστημονικές περιοχές

Οι προτάσεις θα κατατάσσονται στις ακόλουθες ευρείες επιστημονικές περιοχές:

01. Μαθηματικά και Στατιστική
02. Φυσική και Αστρονομία
03. Χημεία/ Επιστήμες Υλικών/Χημική Μηχανική
04. Πληροφορική/Επιστήμες Υπολογιστών/Τηλεπικοινωνίες
05. Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία & Ηλεκτρονική Μηχανική
06. Κατασκευές/ Επιστήμες Πολιτικού Μηχανικού/ Αρχιτεκτονική/ Ναυπηγική και Αεροναυπηγική
07. Ενέργεια και Περιβάλλον
08. Ιατρικές Επιστήμες
09. Επιστήμες Ζωής εκτός Ιατρικής
10. Κοινωνικές & Οικονομικές Επιστήμες
11. Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Προθεσμία για αιτήσεις

Η συνολική δημόσια δαπάνη που θα διατεθεί για την ένταξη πράξεων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται στα 9.500.000 ευρώ.

Η υποβολή των προτάσεων για ένταξη πράξεων από τους δυνητικούς Δικαιούχους είναι δυνατή από την επόμενη ημερομηνία της έκδοσης της πρόσκλησης και ως την 15η Μαρτίου 2013 .