A- A+
Επιδότηση και του 60% των εισφορών πέραν του μισθού μέσω του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην επιδότηση και του 60% των εργοδοτικών εισφορών, πέραν του 60% του μισθού των εργαζομένων, προχωρά το υπουργείο Εργασίας για επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Το νέο αυτό πρόγραμμα επιτρέπει σε επιχειρήσεις που πλήττονται βάση ΚΑΔ από τον κορωνοϊό ή που εμφανίζουν μείωση 20% στον κύκλο εργασιών ΦΠΑ, να ελαφρύνουν το κόστος των εργαζομένων τους το διάστημα από 15.06.2020 έως 15.10.2020.

Συγκεκριμένα, μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας κατ’ εφαρμογήν του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.

Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές του εργαζομένου, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αποπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην αρχική μορφή του σχεδίου, δεν καλυπτόταν μέρος των εργοδοτικών εισφορών, τις οποίες ο επιχειρηματίας καλούνταν να καταβάλλει στο σύνολό τους και μάλιστα επί του αρχικού μισθού και όχι του μειωμένου.

Με τον τρόπο αυτό, το όφελός του από μία μείωση των ωρών εργασίας κατά 50% περιοριζόταν στο 33%.

Η αλλαγή που έγινε - Παράδειγμα

Αυτό τελικώς άλλαξε και όπως ανακοινώθηκε, τουλάχιστον για το διάστημα έως και τις 15 Ιουλίου, θα επιδοτείται από το κράτος και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών.

Με τον τρόπο αυτό το όφελος για το εργοδότη που μειώνει τις ώρες εργασίας κατά 60% αυξάνεται γύρω στο 45% περίπου επί του συνολικού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Για παράδειγμα, για ένα μισθωτό πλήρους απασχόλησης με μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ έχουμε τις εξής αλλαγές στο κόστος για την επιχείρηση και στις αποδοχές του: