A- A+
Επιδότηση έως 70.000 ευρώ για κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία μέσω της νέας ΚΑΠ
Γενναιόδωρα προγράμματα επιδοτήσεων αποκλειστικά για νέους ηλικιακά αγρότες είναι προ των πυλών ενόψει της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΕΕ σε όλα τα κράτη - μέλη της.

Στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν λόγες ημέρες στην Αθήνα, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντάσιαν Τσιόλος σημειώσε σχετικά ότι η νέα ΚΑΠ θα υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών.

Όπως είπε, η επιδότηση για την εγκατάσταση μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 70.000 ευρώ ανά νέο αγρότη, ο οποίος θα έχει για τα πέντε πρώτα χρόνια δραστηριότητάς του μια συμπληρωματική ενίσχυση, πέραν αυτών που αφορούν όλους τους υπόλοιπους γεωργούς.

Η επιλογή να επιδοτηθούν οι νέοι ηλικιακά αργότες και όχι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας έγινε επειδή οι πρώτοι θα παραμένουν στην παραγωγική διαδικασία για πολύ περισσότερα χρόνια από έναν σαραντάρη ή πενηντάρη.

Για τους λοιπούς αγρότες θα λειτουργούν διαφορετικά εργαλεία επιχορηγήσεων, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τα οποία ωστόσο δε θα είναι τόσο προνομιακά.

Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις Τράπεζες για τη δημιουργία του Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Το Ταμείο θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου.

Ειδικότερα, θα εξασφαλίζει δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας αγροτικών προϊόντων κλπ. Συνολικά, θα μπορεί να εγγυηθεί κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ.