A- A+
Επίδομα θέρμανσης: Κούρεμα στο βοήθημα ανάλογα με την περιοχή - Κόψιμο δικαιούχων με νέα όρια
Στη μείωση του ύψους του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί ο δικαιούχος και στην αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί η σχετική δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το ήμισυ.

Σημειώνεται πάντως πως με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, το κόστος προμήθειας του καυσίμου έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που πέρυσι μόνο με τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης μπορούσαν να επιτευχθούν.

Στα πρατήρια όλης της χώρας, η τιμή του λίτρου έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 0,80 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν πέρυσι μετά τη λήψη του επιδόματος.

Η μείωση των δικαιούχων

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στην εβδομάδα, το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης θα μειωθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Ως εκ τούτου, προβλέπονται τα εξής:

- Η τιμή του επιδόματος δεν θα είναι ενιαία, 0,35 ευρώ ανά λίτρο, σε όλη την Ελλάδα, αλλά θα υπάρχει κλιμάκωση.

Οι πιο κρύες περιοχές θα δικαιούνται μεγαλύτερου επιδόματος.

- Θα μειωθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια λήψης του επιδόματος, με στόχο των περιορισμό των δικαιούχων στα επίπεδα των 500.000 από περισσότερους από 1 εκατ. πέρυσι.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα κριτήρια θα «κουρευτούν» κατά τουλάχιστον 60%, ρίχνοντας για παράδειγμα το ανώτερο εισοδηματικό όριο των 43.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες στα 15.000 - 17.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Διαβάστε επίσης

* Στα 0,80 ευρώ το λίτρο έπεσε το πετρέλαιο θέρμανσης - Άτοκες και έξτρα έκπτωση με κάρτα