A- A+
Επίδομα θέρμανσης: 0ι 10 συνηθέστερες ερωτήσεις - Τα οφέλη στις αγορές με κάρτα
Δεκτή έχει γίνει μέχρι στιγμής η αίτηση 280.000 πολιτών για το επίδομα θέρμανσης, οι οποίοι θα λάβουν το βοήθημα το αργότερο έως και τις 2 Φεβρουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, περί τις 40.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούνταν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν τεθεί για φέτος.

Οι καταναλωτές μπορούν να κερδίσουν σημαντικές εκπτώσεις και από τα προγράμματα επιβράβευσης που έχουν ενεργοποιήσει οι τράπεζες, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στη συνέχεια του άρθρου.

Οι πληρωμές

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, όσοι υποβάλλουν αίτηση έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να περιμένουν έως τις 2 Φεβρουαρίου την πληρωμή του επιδόματος.

Για αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως 30 Μαΐου 2016, οι πληρωμές θα γίνουν έως τις 30 Ιουνίου του επομένου έτους.

Σημειώνεται πάντως ότι πληρωμές θα γίνονται μέχρι την εξάντληση του προβλεπόμενου κονδυλίου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή όποιος πρόλαβε - πρόλαβε.

10 ερωταπαντήσεις

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ μέσω δέκα ερωτήσεων-απαντήσεων.

Επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των χρηστών της υπηρεσίας.

1. Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;

Οι πιστοποιημένοι χρήστες συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Οι υπόλοιποι θα ταυτοποιούνται δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων πέντε εκκαθαριστικών Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

2. Ποιες εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω;

Στην ιστοσελίδα www.gsis.gr επιλέγετε την ενότητα «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και στη συνέχεια «Υπηρεσία Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης» η Εφαρμογή Διαχειριστών-Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

3. Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης

Έως τις 30 Μαΐου 2016.

4. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε τα στοιχεία για να υποβάλω την αίτηση.

Ο προμηθευτής δεν δίνει στοιχεία. Κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΔΕ.

Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι η σωστή αναγραφή του ΑΦΜ σας, ή του ΑΦΜ διαχειριστή για πολυκατοικία καθώς και η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστου

5. Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής;

Εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας καθώς και τη συμμετοχή καθενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Το σύνολο των χιλιοστών πρέπει να είναι 1.000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα πληρωμής. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής, όταν θα έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις από τους δικαιούχους.

6. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔEΗ στην πολυκατοικία.

Δηλώστε το δικό σας ρολόι ΔΕΗ ή εναλλακτικά ένα ρολόι που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.

7. Τι γίνεται στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή;

Στην Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας θα δηλωθούν τα νέα στοιχεία και οι ένοικοι θα υποβάλουν νέες αιτήσεις με τον νέο ΑΦΜ διαχειριστή

8. Είμαστε μια πολυκατοικία, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα.

Θα κάνετε χωριστή αίτηση ο καθένας ως κάτοικοι μονοκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα προμηθευτείτε πετρέλαιο με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔEΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου.

9. Έχω υποβάλει αίτηση, αλλά το παραστατικό αγοράς αναγράφει τον ΑΦΜ της συζύγου μου. Θα υπάρξει πρόβλημα;

Η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα ολοκληρωθεί. Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔEΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτησή σας.

10. Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω ανενεργού IBAN.

Θα προβείτε σε τροποποιητική αίτηση στην οποία θα διορθώσετε τον ΙΒΑΝ, ή να δηλώσετε το νέο IBAN από την αντίστοιχη επιλογή στην οθόνη «προβολής Διασταυρωμένων Αγορών Πετρελαίου».

Οι προσφορές με πιστωτική

Είτε δικαιούστε επίδομα θέρμανσης είτε όχι, συμφέρει για την πληρωμή του η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Μέσω των προσφορών των τραπεζών μπορείτε να κερδίσετε εκπτώσεις και να εξασφαλίσετε πληρωμή σε άτοκες δόσεις αν χρησιμοποιηθεί πιστωτική.

Είτε μέσω συνεργαζόμενων πρατηρίων ή ανεξάρτητα από τον προμηθευτή, ανάλογα με την κάρτα, οι τράπεζες ανταμείβουν τους καταναλωτές που θα κάνουν χρήση του πλαστικού τους με ειδικά προγράμματα επιβράβευσης.

Προσφορές ανά τράπεζα

Με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που δίνει τη δυνατότητα των άτοκων δόσεων ανεξάρτητα από το πρατήριο στο οποίο θα γίνει η παραγγελία, κάθε τράπεζα συνεργάζεται με συγκεκριμένες εταιρείες πετρελαιοειδών.

Ειδικότερα, αυτήν την περίοδο «τρέχουν» οι ακόλουθες προσφορές:

- Alpha Bank

H ευχέρεια των άτοκων δόσεων παρέχεται σε επιλεγμένα πρατήρια BP και Shell, ανάλογα με την κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί. Αναλυτικότερα:

  • Πρατήρια Shell

Αναλυτικότερα, με τις κάρτες Energy MasterCard, Diners Club και Dynamic American Express επιστρέφεται το 3% της αξίας των αγορών σε συνεργαζόμενα πρατήρια Shell.

Οι 9 άτοκες δόσεις ισχύουν μόνο για παραγγελίες στα τηλέφωνα: 801 11 20406 (για την Αττική & την υπόλοιπη Ελλάδα) και 2310 688644 (για την Θεσσαλονίκη).

Επιπκέον, για τις παραγγελίες που θα γίνουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, παρέχεται δωρεάν το σύστημα ηλεκτρονικού ποσοτικού ελέγχου Smart Ring, με την παράδοση/παραλαβή του πετρελαίου σας.

Τα συνεργαζόμενα πρατήρια Shell

  • Πρατήρια BP

Από την άλλη πλευρά με τις κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης Bonus και ανεξάρτητα από το ύψος της αγοράς, για κάθε 1 ευρώ ο κάτοχος της κάρτας κερδίζει επιπλέον 4 πόντους.

Εξάλλου, παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής σε έως και 9 άτοκες δόσεις.

Οι παραγγελίες γίνονται καλώντας το 18199 για Αθήνα-Θεσσαλονίκη ή με την επίσκεψη σε κάποιο από τα επιλεγμένα πρατήρια ΒΡ με την ειδική σήμανση των 9 ατόκων δόσεων.

Τα συνεργαζόμενα πρατήρια BP


- Eurobank

Η Eurobank και η ΕΚΟ προσφέρουν για 4η συνεχόμενη χρονιά τη δυνατότητα πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης με χρήση των πιστωτικών καρτών Eurobank σε 9 άτοκες δόσεις και με 3% Επιστροφή.

Η αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί με όλες τις πιστωτικές κάρτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εκδίδονται από το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η προσφορά ισχύει για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ έως και τις 30 Απριλίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Επιστροφή, καθώς και τα επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των άτοκων δόσεων και στο πρόγραμμα Επιστροφή, οι πελάτες μπορούν να ενημερώνονται στο www.epistrofi-eurobank.gr και στην εφαρμογή «Επιστροφή app» για κινητά smartphones, η οποία διατίθεται δωρεάν στο App Store και στο Google Play.


- Εθνική Τράπεζα

Μέσω των πιστωτικών της καρτών μπορείτε να προμηθευτείτε πετρέλαιο θέρμανσης από τα ακόλουθα πρατήρια και να κερδίσετε τα εξής:

  • Shell: Δυνατότητα για εξόφληση σε 9 άτοκες δόσεις για ποσά άνω των 300 ευρώ. Επιπλέον, συλλογή 8 πόντων για κάθε 1 ευρώ αγορών, που εξαργυρώνονται στη συνέχεια υπό τη μορφή έκπτωσης σε όλο το δίκτυο συνεργατών του Go4more. Συνεργαζόμενα πρατήρια
  • ΕΚΟ: Συλλογή 8 πόντων για κάθε 1 ευρώ αγορών, που εξαργυρώνονται στη συνέχεια υπό τη μορφή έκπτωσης σε όλο το δίκτυο συνεργατών του Go4more. Συνεργαζόμενα πρατήρια


- Τράπεζα Πειραιώς

Με τις πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς έχετε τη δυνατότητα να εξοφλήσετε τα έξοδα για τη θέρμανσή σας, έως και σε 6 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η δυνατότητα μετατροπής των συναλλαγών σε δόσεις παρέχεται για την αγορά:

  • Πετρελαίου θέρμανσης

Για ποσά από €350 έως €499,99, έως και 3 άτοκες δόσεις.
Για ποσά άνω των €500, έως και 6 άτοκες δόσεις.

  • Φυσικού αερίου

Για οποιοδήποτε ποσό, έως και 6 άτοκες δόσεις.

  • Στερεών βιοκαυσίμων (π.χ. pellet)

Για ποσά άνω των €300, έως και σε 6 άτοκες δόσεις.

Τηλεφωνήστε στο 18 28 38 εντός 5 ημερών από την πραγματοποίηση της συναλλαγής σας και δηλώστε των αριθμό των δόσεων που επιθυμείτε. Το πρόγραμμα ισχύει για συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν έως και 30/04/15.

Για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, σας δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να τους εξοφλείτε ηλεκτρονικά μέσω winbank.gr και easypay.gr, επιλέγοντας παράλληλα τον αριθμό των δόσεων που σας εξυπηρετε