A- A+
Επίδομα γέννας: Ξεκινά από την Πρωτοχρονιά η καταβολή των 2.000 ευρώ - Online η διαδικασία

Το επίδομα των 2.000 ευρώ ανά παιδί που γεννιέται από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά θα καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ενεργοποιείται η πληρωμή του βοηθήματος.

Το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά δεν προβλέπονται γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος, αλλά όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ακόμη και από το μαιευτήριο.

Η διαδικασία

Αναλυτικότερα, η διαδικασία ολοκληρώνεται με τα ακόλουθα βήματα:

1) Δήλωση γέννησης

Οι γονείς προσκομίζουν ταυτοποιητικά έγγραφα στο μαιευτήριο. Ταυτότητα και διαβατήριο αν πρόκειται για Έλληνες και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για αλλοδαπούς.

Καταχωρείται ο λογαριασμός IBAN της μητέρας και εκδίδεται η Δήλωση γέννησης

2) Αποστολή δήλωσης στο Ληξιαρχείο

Η δήλωση γέννησης αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνιο στο Ληξιαρχείο από το μαιευτήριο

3) Έκδοση ληξιαρχικής πράξης

Το Ληξιαρχείο μέσω του «Μητρώου πολιτών» διεκπεραιώνει την εκκρεμότητα γέννησης δημιουργώντας τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης, συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία προβλέπονται από τον Ληξιαρχικό Νόμο.

4) Ενεργοποίηση ενημερώσεων

Ενεργοποιούνται: το Δημοτολόγιο, η τακτοποίηση της οικογενειακής μερίδας, η ενημέρωση τρίτων μητρώων (ΕΦΚΑ) και η ενημέρωση (μέσω SMS ή e-mail) προς τον γονέα για την ασφαλιστική ικανότητα του τέκνου σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν.

Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει αυτομάτως την ενημέρωση τρίτων μητρώων (π.χ. ΟΠΕΚΑ) για οικονομικά στοιχεία, με δεδομένα τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

5) Καταβολή επιδόματος

Το ποσό των 2.000 ευρώ πιστώνεται στο λογαριασμό της μητέρας σε δύο δόσεις.

Σημειώνεται πως το μόνο που έχουν να ολοκληρώσουν οι γονείς είναι το πρώτο βήμα. Δηλαδή η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στο μαιευτήριο.

Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο τα πάντα.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης

Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ.

Τα πρώτα 1.000 ευρώ θα δίνονται χωρίς την υποβολή αίτησης και τα επόμενα εντός έξι μηνών από την υποβολή της.

Το βοήθημα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από φόρους και εισφορές, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ισοδύναμο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ (70.000 για νέα ζευγάρια), υπό την προϋπόθεση πως έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος της ή του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης παιδιού φορολογικό έτος.

Το επίδομα γέννησης χορηγείται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον η μητέρα τους ή ο πατέρας τους ή άλλο πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτει μια από τις εξής ιδιότητες:

  • Έλληνα πολίτη
  • Ομογενούς αλλοδαπού, που διαθέτει δελτίο ομογενούς
  • Πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε.
  • Πολίτη κράτους που ανήκει στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ή πολίτη της Ελβετίας
  • Υπηκόου τρίτης χώρας ή απάτριδος, στον οποίο έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς επικουρικής προστασίας
  • Ανιθαγενούς του οποίου το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις του ν.139/1975 (Α' 176)
  • Πολίτη τρίτης χώρας στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους
  • Πολίτη τρίτης χώρας ο οποίος δεν εμπίπτει σε κάποια από τις ανωτέρω περιπτώσεις και διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια, πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Κατ' εξαίρεση, για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από το 2012 και μετά.