A- A+
Επιχορήγηση έως 45% για εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Ένα νέο πρόγραμμα που επιδοτεί έως και το 45% του κόστους των επενδύσεων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Κατεβάστε τον οδηγό του προγράμματος
Η συγκεκριμένη δράση με την ονομασία «Εναλλακτικός Τουρισμός» αποσκοπεί:

• Στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

• Στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος.

• Στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Προϋπολογισμός και προθεσμίες

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις €15.000,00 και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των €400.000,00.

Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι δεκαπέντε (15) μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της υπουργικής Απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στην Πράξη.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η προθεσμία για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Το ύψος της επιχορήγησης

Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%.

Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

Το υπόλοιπο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή (ιδία συμμετοχή και τραπεζικός δανεισμός-εάν χρησιμοποιηθεί) του δικαιούχου της ενίσχυσης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει στην Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» μπορεί να υποβάλει επενδυτική πρόταση σύμφωνα με το κατωτέρω πλαίσιο επιλέξιμων ενεργειών.

Οι επιλέξιμες ενέργειες που περιλαμβάνονται σε κάθε κατηγορία είναι ενδεικτικές.

Κατηγορία 1: Εξοπλισμός

Κατηγορία 2: Κτιριακά – διαμόρφωση χώρων – ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις

Κατηγορία 3: Προβολή – προώθηση

Κατηγορία 4: Υπηρεσίες Συμβούλων

Κατηγορία 5: Άλλες δαπάνες: πχ. μεταφορά τεχνογνωσίας/ τεχνολογίας, απόκτηση πατέντας, πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας.